На Житомирщині цьогоріч на проєкти програми спрямували ₴133 мільйони

Велике будівництво

На Житомирщині за 2021 рік на реалізацію проєктів за програмою Президента «Велике будівництво» спрямували понад 133 млн грн з державного фонду регіонального розвитку та місцевих бюджетів. 

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила директор департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА Інна Хоменко.

«У межах програми Президента «Велике будівництво» у 2021 році в області здійснювалися будівництво, реконструкція та капітальний ремонт 11 об’єктів соціальної сфери. На їх реалізацію спрямовано 103,5 млн грн із державного фонду регіонального розвитку та 30 млн грн – з місцевих бюджетів громад», - сказала Хоменко.

За її словами, серед завершених цього року об’єктів - магістрат та басейн дитячо-юнацької спортивної школи «Авангард» у Житомирі, обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського, обласний онкологічний диспансер, навчальний корпус школи-ліцею №1 у Малині, дитячі садки в селі Слободище Бердичівського району та в смт Нова Борова, а також ЦНАП у Баранівці.

«Серед реалізованих проєктів найбільш вагомим є реконструкція обласного онкологічного диспансеру, який надає висококваліфіковану медичну допомогу онкохворим жителям Житомирщини. Основною проблемою медичного закладу була його невідповідність сучасним вимогам на фоні збільшення кількості пацієнтів. Аварійні приміщення, черги в коридорах, відсутність елементарних умов для санітарно-гігієнічних процедур негативно вливали на якість надання медичних послуг. Завдяки проєкту з реконструкції до головного корпусу прибудовали поліклінічне відділення та відремонтували внутрішні приміщення. Площу медичного закладу вдалося збільшити майже на 1 тис кв. м», - додала директор департаменту.

На реконструкцію онкодисансеру спрямували 61,5 млн грн із державного фонду регіонального розвитку та 32,5 млн грн – із обласного бюджету.

Окрім того, за програмою «Велике будівництво» в області провели ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення. Наразі влаштовано 88,15 км верхніх шарів дорожнього покриття. На це спрямували 1 455,4 млн грн, субвенції з держбюджету та 799,8 тис грн. з місцевих бюджетів.

Хоменко також повідомила, що 3 об’єкти, на яких роботи тривали упродовж цього року, стали перехідними на 2022 рік. Зокрема, йдеться про капітальний ремонт басейну в Бердичеві, реконструкцію стадіону «Колос» в Олевську та лікувального корпусу обласного протитуберкульозного диспансеру під інфекційне відділення у селі Гуйва Житомирського району. Завершення цих проєктів запланували на 2023 рік.

«Останній об’єкт є особливо важливим для області. Ідея реалізації проєкту обумовлена поширенням COVID-19 та нестачею спеціалізованих інфекційних відділень для госпіталізації таких хворих. Сучасне інфекційне відділення буде розраховане на 40 пацієнтів. Проєкт передбачає увесь комплекс заходів з підвищення енергоефективності будівлі (утеплення фасадів, підвалів, горища, заміну покрівлі, віконних та дверних блоків). Також будуть оновлені усі інженерні мережі, устаткування та сантехніка. Передбачається також спеціальний майданчик для дезінфекції транспортних засобів приймального відділення, а також майданчик для кисневого пункту. Крім того, враховані норми для доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями», - зауважила Хоменко.

В будівлі вже провели демонтажні роботи, перепланували внутрішні приміщення, утеплили дах та облаштували нову покрівлю, виконали розводку внутрішніх інженерних мереж, облаштували ґанки та пандуси, майданчик для кисневої станції. Будівля вже утеплена, а її фасади готові до фарбування.

Як повідомляв Укрінформ, програма «Велике будівництво» у 2021 році спрямована на проєкти соціальної інфраструктури та на економічний розвиток регіонів. За словами міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, цьогоріч у межах програми має бути завершено близько 300 об’єктів соцінфраструктури.

Фото: пресслужба Житомирської ОДА