У Міграційній службі розповіли про ситуацію на українсько-білоруському кордоні

Державна міграційна служба не фіксує значного зростання законної або незаконної міграції в Україну, кризи на кордоні з Білоруссю також не спостерігається.

Про це сказала голова ДМС Наталія Науменко в інтерв'ю "РБК-Україна", повідомляє Укрінформ.

"Ми наразі не спостерігаємо значного зростання як законної міграції в Україну, так і незаконної. Статистика за останні п'ять років говорить сама за себе", - сказала посадовець.

Вона навела статистичні дані щодо виявлення незаконних мігрантів упродовж кількох останніх років: 2016 рік – 6390; 2017 рік – 9678; 2018 рік – 11 194; 2019 рік – 12 864; 2020 рік – 4197; 2021 рік (11 місяців) – 7426.

Очільниця ДМС також запевнила, що так звана білоруська міграційна криза поки що Україну оминає, однак наголосила, що географічне розташування нашої держави є привабливим для прокладання міграційних потоків, оскільки це досить швидкий і дешевий шлях зі Сходу на Захід.

"У цілому можна говорити про певне зменшення кількості охочих отримати дозвіл на проживання в Україні через епідемію коронавірусу. Що стосується громадян Республіки Білорусь – то спостерігаємо незначне зростання кількості звернень до ДМС для отримання вказаних документів", - сказала вона.

Науменко нагадала, що Україною в односторонньому порядку були прийняті "безпрецедентні заходи" щодо спрощення вимог законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства для громадян Білорусі, зокрема, видано указ Президента України про деякі заходи щодо залучення білоруських підприємців, висококваліфікованих спеціалістів.

Науменко зазначила, що ДМС постійно посилює інституційну спроможність щодо протидії нелегальній міграції, і не тільки з території Білорусі, та вважає це одним із пріоритетних напрямів у своїй діяльності.

Водночас вона зауважила, що останні два роки (2020 і 2021) були особливими для України, тому що через пандемію COVID-19 був "мораторій" на проведення загальнодержавних заходів щодо нагляду та контролю за дотриманням законодавства у сфері міграції, зокрема щодо протидії нелегальній міграції.

"Через нього (корнавірус - ред.) країни час від часу перекривали кордони і повітряні, і наземні. Власне, через це постановою Кабміну було запроваджено "лояльне" ставлення до порушників міграційного законодавства. В деяких випадках це дійсно було виправданим кроком, а в деяких – абсолютно ні", - пояснила голова ДМС.

Вона додала, що у 2021 році були ініційовані зміни до рішення уряду й знята "заборона" на проведення операції "Мігрант".

"Тільки за місяць проведення операції "Мігрант" наша служба виявила близько 2,4 тисячі мігрантів, які незаконно перебувають на території України і не можуть пояснити, чому вони власне тут перебувають. Стосовно них були складені адміністративні протоколи, а це близько 10 млн гривень платежів у державний бюджет", - зазначила Науменко, уточнивши, що практичний етап відпрацювань проводився з 1 вересня до 1 жовтня 2021 року.

Як повідомлялося, Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь та РФ у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку на кордоні.