Тренінги і семінари: як громадам Дніпропетровщини допомагають навчальні програми U-LEAD

Громади Дніпропетровщини підвищують свою спроможність - як фінансову, так і в керуванні ресурсами - завдяки навчальним заходам, організованим «U-LEAD з Європою»: комплексним програмам для керівників громад і їхніх команд.

Про це йшлося під час Дня відкритих дверей Регіонального офісу "U-LEAD з Європою" у Дніпропетровській області, що проходив у режимі онлайн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми в «U-LEAD з Європою» почали навчати команди. Як показує практика, це набагато ефективніше, тому що ми отримуємо не одного керівника, а цілу лідерську групу, яка командно реалізує нові знання і навички в певному напрямку, в певному секторі, пропонує громаді нову внутрішню політику", - наголосила керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна.

Вона поінформувала, що в 2021 році за запитами громад організовано 324 заходи, в яких узяли участь 1992 представники ТГ. Це були тренінги, семінари, інформаційні сесії, консультації, зокрема і з залученням сторонніх експертів. Найактивнішу участь у заходах брали представники Софіївської, Криворізької та Межівської громад.

Крім того, як зазначила радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Вікторія Троценко, найбільш мотивовані команди від територіальних громад області пройшли конкурсні відбори і долучилися до всеукраїнських програм "Кроки для керівників" (18 осіб), "Кроки для спеціалістів "Просторове планування і управління природними ресурсами" (18 осіб), "Кроки для старост" (16 осіб) і "Кроки для фінансистів" (14 осіб). Навчання триватимуть і цьогоріч: 5 команд візьмуть участь у програмі "Стратегія розвитку громади", 10 - у "Кроках для старост", 25 - у "Кроках для керуючих справами".

Як засвідчили представники трьох громад Дніпропетровщини, навчання вже дає результати.

Зокрема, у Зеленодольській ТГ, голова якої Дмитро Невеселий пройшов навчання у "Кроках для керівників", написали проєкт в межах конкурсу "Громада дружня до бізнесу" і розпочали його втілення за фінансування U-LEAD. Як зазначили представниці громади, Зеленодольськ був промисловим містом, переважна більшість мешканців якого працювала на одному підприємстві. Через скорочення працівників на містоутворюючому підприємстві зменшилися надходження до бюджету громади, які складалися здебільшого з ПДФО. Також розпочалася трудова міграція. Одним із шляхів виправлення ситуації в місті визначили розвиток бізнес-середовища. Мета проєкту - створення сприятливих умов для активізації і сталого розвитку мікро-, малого і середнього підприємництва в місті, створення місцевої бізнес-спільноти.

У межах проєкту була створена навчальна програма, до якої долучилися 30 мешканців міста віком від 18 років, які мають ідеї для власної справи або вже займаються підприємництвом. Протягом листопада-грудня 2021 р. вони могли змогу опрацювати вісім тем - безкоштовно, під керівництвом досвідчених тренерів.

У громаді також склали Муніціпальну програму підтримки місцевого бізнесу на 2022-2025 рр. та план розвитку туризму. Очікується, що в березні ці документи затвердить сесія міської ради.

У березні ж планують провести перший у громаді бізнес-форум, у якому візьмуть участь до 100 представників бізнесу та влади як Зеленодольської ТГ, так і довколишніх громад.

А сусідня Софіївська ТГ вбачає перспективи у розвитку туризму. Як зазначив її голова Петро Сегедій, привабити туристів планують, відкриваючи їм красу степу і знайомлячи з історією: тут, зокрема, була розташована остання козацька паланка. У громаді вже багато років поспіль проходить фестиваль "Різдвяна зірка". Цьогоріч на нього завітали 226 колективів з України, два з Канади і один Казахстану.

А після участі у програмі "Кроки для керівників" було створено проєкт "Софіївська громада - зелена зона відпочинку". Його вартість становила 381 тис. 50 грн, з яких 320 тис. 50 грн профінансувала програма "U-LEAD з Європою", 60 тис. грн - громада, 1 тис. грн надала Агенція регіонального розвитку "Партнерство Дніпропетровщини".

У межах проєкту вже розроблено туристичний бренд громади, складено туристичну мапу, промарковано 3 маршрути і встановлено 12 вказівників. 60 мешканців громади набули знань щодо самозайнятості чи підприємництва у сфері туризму, для 25 наймотивованіших з них пройшли індивідуальні консультації. Придбано обладнання і облаштовано майстерню для виготовлення сувенірної продукції.

Про ще один проєкт, також створений після навчання за відповідною програмою "Кроків", розповіла представниця Межівської громади Катерина Резникова. Для більш ефективного управління ресурсами тут розробили Комплексний план просторового розвитку Межівської селищної громади. Як зазначила промовець, такий план необхідний для аналізу наявних ресурсів та наповнення бюджету за рахунок ефективного їх використання, для аргументації майбутніх потреб та визначення пріоритетних напрямків використання території, встановлення меж громади і її окремих населених пунктів, тощо.

Радник з питань муніципальних фінансів та управління регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Андрій Мужевський ознайомив учасників заходу з економічними підсумками року. Надходження зведеного бюджету області у 2021 р. порівняно з попереднім зросли на 25% - з 42,2 млрд грн до 52,9 млрд. На основі п'яти показників Дніпропетровським офісом «U-LEAD з Європою» складено рейтинг фінансової успішності громад. Серед міст обласного значення найуспішнішими стали Дніпровська, Криворізька, Нікопольська, Кам'янська і Вільногірська громади. Серед сільських, селищних і міських громад - Черкаська, Вербківська, Богданівська, Троїцька і Карпівська ТГ.

"Як показав наш аналіз, голови громад, які пріоритетно роблять ставку на розвиток кадрів, як правило, спроможніші і в фінансовому рейтингу. Бо їхній персонал не чекає манни з небес, а вживає усіх заходів для того, щоб максимально нарощувати спроможність територіальних громад. Ці працівники беруть участь у різноманітних грантових конкурсах, приводять інвесторів", - зауважила Тертишна.

Читайте також: U-LEAD допоможе ще 96 громадам розробити стратегії розвитку

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами - членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.