На Херсонщині деякі аграрії відправляють продукцію до окупованого Криму

На тимчасово окупованій території Херсонщини частина аграріїв не вийшли на весняно-польові роботи зовсім, частина - працюють на власних запасах пального, добрив, а є ті, хто співпрацює з ворогом і закуповує ресурси в окупанта.

Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Херсонської ОВА Геннадій Лагута, передає Укрінформ.

“На них (на аграріїв — ред.) небувалий тиск іде (з боку окупантів — ред.). Для аграріїв потрібне дизельне пальне, добрива, вода (для зрошення — ред.), адже Херсонщина — це зона ризикованого землеробства<...> Це все в руках окупантів <...> Дуже нелегко цим людям (аграріям — ред.), багато яких я знаю особисто. Вони мають власне дизельне паливо, гербіциди і багато з них вийшли на весняно-польові роботи і працюють на своєму. Але окупанти чинять тиск і пропонують своє пальне, пропонують подати воду для <...> зрошення”, - каже Лагута.

Читайте також: Український бізнес на захоплених територіях примушують працювати за правилами рф - розвідка

Наразі, за його словами, немає інформації, скільки відсотків площ сільськогосподарських земель задіяні у посівній.

Як зазначив Лагута, деякі аграрії не працюють узагалі, деякі, хто мав залишок дизельного пального, вийшли на польові роботи, а “деякі, на жаль, співпрацюють з окупантами”, відправляють свою продукцію до тимчасово окупованого Криму і повністю закуповують необхідну сировину в окупанта.

Читайте також: У Боровій окупанти спочатку пошкодили сільгосптехніку, потім вимагають розпочати посівну

За його словами, “доручення” щодо того, як діяти з аграріями, надходять від колаборантів, яких окупанти призначили “головами” “обласної Херсонської адміністрації та міської Херсонської адміністрації” - від Володимира Сальдо та Олександра Кобця.

Як повідомляв Укрінформ, частина фермерських господарств Херсонщини приступила до посівної, вони працюють в умовах дефіциту пального, тиску з боку російських загарбників, у сільгоспвиробників забирають техніку, поля заміновані. Ворог вивозить з Херсонщини зернові.

Читайте також: Загарбники пригнали викрадені з Мелітополя комбайни до Чечні, але не можуть їх увімкнути – CNN

На Херсонщині російські загарбники дозволили фермерам сіяти тільки зерно і соняшник і вимагають, щоб фермери погоджувалися безкоштовно віддавати 70% майбутнього врожаю.

У Херсонській області загарбники блокують «зелені коридори», евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти.