У Кролевці на Сумщині до Петрового посту готували борщ зі щукою
У Музеї кролевецького ткацтва на Сумщині відбувся майстер-клас із приготування пісного борщу зі щукою.
Як розповіла майстриня Тетяна Сокур, такий рибний борщ готується у піст без м’яса, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Сьогодні ми презентуємо борщ пісний зі щукою. Щоб зварити смачний борщ у Петрів піст – необхідно зловити щуку за хвіст. Що ми і зробили», - зазначила вона.
Страву готували у музейній кімнаті, так званій «Хаті під стріхою», увішаній унікальними кролевецькими рушниками, за давніми традиціями.
«Якогось абсолютного рецепта борщу, щоб от так і не інакше не існує. У кожному регіоні є відмінності. Дегустувала багато борщів з різних регіонів, і, знаєте, що скажу?! У нас –найсмачніший. Ми звикли до свого, а своє нам найкраще», - сказала пані Сокур.
За словами майстрині, під час приготування борщу зі щукою спершу вариться бульйон із рибою, а потім до нього додаються овочі – картопля, два види буряків, морква, цибуля, капуста та для калорійності - квасоля.
Водночас вона зауважила, що не всю рибу варто кидати у бульйон, а частину можна окремо обсмажити і буде одночасно приготовано дві страви. Сокур пояснила, що раніше українські сім’ї були великими, треба було і родину смачно та поживно нагодувати, й продукти зекономити, тому і виник такий рецепт.
Перед вкиданням у горщик моркву з цибулею окремо підсмажили в олії на пательні, а буряки обсмажили з соусом.
Наприкінці приготування господиня вкинула до борщу подрібнений часник і на мить занурила парасольку кропу – «для смаку і запаху».
«Готуючи сьогодні борщ, ми зберігаємо наші традиції і нашу нематеріальну культурну спадщину, наш код. Кожна господиня тепер на кухні не лише годує родину, але і збагачує культуру», - переконана майстриня.
Вона розповіла, що, коли немає посту, гостей у Кролевці частують борщем із м’ясом та яблуками з унікальної місцевої пам’ятки природи – яблуні-колонії, приготованим на воді з трьох колодязів.
Сокур додала, що борщі бувають зелені, червоні, білі, чорні та навіть сірі, їх можна готувати з равликами, бананами та раками, усе залежить від господині або господаря, але «головне, щоб у борщі ложка стояла».
«Борщ – то душа України», - вважає майстриня.
Як повідомляв Укрінформ, 1 липня український борщ внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.