У Будапешті відреагували на рішення про демонтаж угорського турула з Мукачівського замку

Держсекретар з питань національної політики Угорщини назвав шокуючою новиною те, що в Мукачівській міській раді вирішили демонтувати угорського турула з бастіону замку "Паланок" та замінити його тризубом.

Про це Арпад Потапі написав у своєму Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Рішення виконавчого комітету Мукачівської міської ради про демонтаж орла-турула шокуюче й обурливе. Тим паче, що скульптуру демонтували за рекордно короткий час і по обіді вже зняли", - написав він.

Потапі назвав факт демонтажу "прикрим", а крок місцевої влади Мукачева - "непродуманим і несвоєчасним, та таким, що може спрацювати проти стабільності багатонаціонального Закарпаття".

Також Потапі нагадав, що з початку російсько-української війни Угорщина допомагає Україні як добрий сусід і прийняла майже мільйон українських біженців.

У свою чергу із заявою щодо демонтажу турула з бастіону замку "Паланок" виступили в Товаристві угорської культури Закарпаття та назвали його "дивним".

Раніше повідомлялося, що 13 жовтня в Мукачеві рішенням міської ради демонтували орла-турула, що є символом угорського реваншизму, з бастіону Мукачівського замку "Паланок". Його замінять на український тризуб.

Історично орел-турул знаходився на бастіоні Мукачівського замку із 1986 року - його встановили тут як один іх семи пам’ятників на честь тисячоліття приходу угорських племен. Вперше турула демонтували в замку за часів Чехословаччини, у 1924 році, згодом в радянські часи бронзову скульптуру вагою близько тонни переплавили. У 2008 році копію того турула зробив скульптор Михайло Белень коштом американського бізнесмена угорця з Мукачева Імре Пака.

Читайте також: Угорщина в ООН: Україна має право на звільнення своїх територій

Як повідомлялося, орел-турул є символом Угорщини. Міфічний птах турул, який тримає у дзьобі меч, – важливий національний символ для угорців. Хоча він і не є офіційним гербом угорської держави, проте в першій половині XX ст. турул використовувався як символ прихильниками правоконсервативних сил в Угорщині. Був особливо популярним серед прихильників ідеї т.зв. Великої Угорщини, що прагнуть повернення угорських кордонів, дійсних до укладання Тріанонського договору.