На звільнених від рф територіях Харківщини вже ексгумували понад 600 тіл загиблих

На звільнених від росіян територіях Харківської області правоохоронці вже ексгумували понад 600 тіл загиблих цивільних громадян.

Про це у ефірі телемарафону заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, передає кореспондент Укрінформу.

«Фактично на території Харківської області ми вже ексгумували понад 600 тіл загиблих. Їх не одразу вдається ідентифікувати, бо з цим є проблема. Зокрема, ідентифікація здійснюється через ДНК-аналіз, тут працюють спеціальні лабораторії. Так, наші міжнародні партнери якраз допомогли нам щодо цього, щоб швидко можна було це робити, але все одно ми розуміємо, що ця робота на тижні, інколи – на місця, щоб встановити хто саме є закатованим», - сказав він.

Монастирський уточнив, що у цьому питанні до правоохоронців звертаються родичі, у них беруть відповідні зразки ДНК, їх порівнюють і тільки упродовж певного часу особу закатованого може встановити поліція.

Окремо міністр поінформував, що раніше Верховна Рада прийняла спеціальний закон про ДНК, який однозначно спростить процедуру ідентифікації тіл загиблих.

Читайте також: Поліція задокументувала понад 580 воєнних злочинів рф на звільненій Харківщині

«А загалом, звичайно, ми розуміємо, що кожен момент наближення нас до перемоги також розкриває нові воєнні злочини, які вчиняють окупанти», - заявив чиновник.

Монастирський зазначив, що на кожній території, звільненій від рф, правоохоронці зустрічають приблизно те саме, - мова тут йде і про наявність катівень від росіян.

«У підвалах (деяких будівель – ред.) вони катували людей, тіла вивозили за населений пункт, і вже потім ми розкопуємо ці місця масових поховань, майже у кожному населеному пункті», - заявив він.

Глава МВС висловив переконання, що світ має знати про те, що відбувається на захоплених росією територіях.

Читайте також: Ексгумацію в лісі під Ізюмом завершили - знайшли 447 тіл

«Ми розуміємо, що будь-яка окупована територія – це десятки закатованих цивільних людей, полонених, наших українських військових, це – те, з чим ми зустрічаємося щодня», - сказав міністр.

Як повідомлялося, після звільнення від росіян території Ізюмського району Харківської області поліцейські виявили у одному з райвідділів поліції «штаб» російських військових.