СБУ оголосила підозру в держзраді директору окупаційної «Луганской железной дороги»

Очільнику так званого «государственного унитарного предприятия лнр «Луганская железная дорога», який організує перевезення окупаційних військ та військової техніки, оголосили підозру у скоєнні злочинів проти національної безпеки України.

Про це у Фейсбуці повідомило 3 Управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, передає Укрінформ.

За даними спецслужби, зазначене транспортне підприємство створене окупантами у 2015 році на базі захопленого майна Укрзалізниці. З травня 2019 року його очолює колишній працівник Луганської дирекції залізничних перевезень, під керівництвом якого підприємство використовується в інтересах ведення росією війни проти України та пограбування захоплених територій, надає транспортні послуги фізичним та юридичним особам, зареєстрованим на тимчасово окупованій території та в рф.

За даними СБУ, директор так званої «Луганской железной дороги» причетний до незаконного вивезення великих обсягів вугілля та пшениці з тимчасово окупованої території. Зокрема, лише з червня до жовтня 2022 року з північних районів Луганщини окупанти вивезли 1661 вагон із понад 100 тис. тонн викраденої української пшениці.

Крім того, починаючи з лютого минулого року так звана «Луганская железная дорога» надає армії агресора послуги з передислокації військової техніки та особового складу.

Слідчі СБУ повідомили директору окупаційної залізниці про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України, зокрема ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади); ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, вчинене за попередньою змовою групою осіб); ч. 1 ст. 111 (державна зрада).

Читайте також: Колаборанту з Луганщини оголосили підозру - хотів втекти за кордон під виглядом волонтера

Правопорушнику загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, у ході слідчо-оперативних дій у Київській області Служба безпеки України затримала старосту селища Озера Гостомельської громади, який надав російським військам маршрути для наступу на столицю.