На Київщині поліція не допустила зібрання молоді із субкультури «Редан»

Поліція Київської області не допустила зібрання радикально налаштованої молоді із субкультури «Редан» у Ірпені.

Про це у Фейсбуці поінформувала пресслужба установи, передає Укрінформ.

«28 лютого в одному з месенджерів з’явилась інформація про ймовірний збір представників субкультури «Редан» в одному з ресторанів швидкого харчування міста. Правоохоронці Бучанського управління поліції Київщини негайно відреагували. На місці поліція виявила чотирьох підлітків, з якими провела профілактичні бесіди, а також з їх батьками», - уточнюється у повідомленні.

У поліції зазначили, що рухи «РЕДАН» та «Анти-РЕДАН» ширяться молодіжними соцмережами із рф. За даними відомства, молодь домовляється у месенджерах та влаштовує масові бійки. В установі заявили, що зібрання агресивних тінейджерів вже помітили у Харкові, Києві, Львові та інших облцентрах.

За інформацією поліцейських столичної області, цей молодіжний рух поширився у лютому 2023 року: у москві внаслідок масової бійки загинули двоє підлітків.

Читайте також: В Ужгороді посилять патрулювання вулиць через поширення підліткового руху «Редан»

«Штучне поширення цієї субкультури – це російська інформаційно-психологічна операція. Її мета – використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні», - уточнили правоохоронці.

Зі свого боку поліція Київщини оперативно відслідковує ситуацію та проводить профілактичну роботу з дітьми і їх батьками.

У відомстві закликали батьків бути друзями своїх дітей, проводити з ними більше часу, підтримувати їх, цікавитися, з ким вони спілкуються і як проводять дозвілля.

Як повідомлялося, 27 лютого у поліції заявили, що у Харкові через російський «флешмоб» мала відбутися масова бійка між підлітками, але цьому вчасно завадили правоохоронні органи.

За інформацією з харківських Телеграм-каналів, ідеться про інцидент, який відбувся у вівторок удень у ТРЦ «Нікольський» у центрі Харкова, де дві групи підлітків влаштували розбірки.

Зазначається, що неповнолітні є прихильниками субкультури ПВК «Редан» з відсилкою до аніме Hunter x Hunter. Послідовники цієї нової субкультури нібито виступають проти так званих гопників і загалом хуліганів, скінхедів та осіб неросійської зовнішності.

У деяких російських містах уже відбулися затримання неповнолітніх, які влаштовували бійки з футбольними фанатами.

Останніми днями у Тік-Ток з’явилися відео, що свідчать про те, що ця субкультура поширюється вже і в українських містах. Символом субкультури є павук з цифрою 4. Вважається, що рух виник навесні 2022 року.