Ексмера Рубіжного заочно засудили до 10 років ув'язнення за колабораціонізм

Колишнього міського голову Рубіжного Луганської області заочно засудили до 10 років позбавлення волі за колабораціонізм.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За публічного обвинувачення Луганської обласної прокуратури ексмера визнали винним у колабораційній діяльності (ч. 1, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

Засудженому призначено максимальне в межах санкції покарання – 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна.

Також йому заборонено упродовж 15 років працювати в органах влади, місцевого самоврядування та інших установах, обіймаючи посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Прокурори у суді довели, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну посадовець, фактично самоусунувшись від виконання повноважень, добровільно почав співпрацювати з ворогом.

У березні 2022 року він погодився на пропозицію представників РФ стати "керівником адміністрації міста Рубіжне лнр".

Читайте також: Україна конфіскувала активи дочки колаборанта Сальдо

Засуджений публічно заперечував здійснення збройної агресії Росії проти України та закликав до співпраці із загарбниками.

Задокументовано, що він неодноразово давав інтерв’ю пропагандистським медіаресурсам ворога.

На одному з відеозаписів, опублікованому у Телеграм-каналі голови Чеченської Республіки Рамзана Кадирова, засуджений разом із "кадирівцями" розповідав про обшук у військовослужбовця Збройних сил України.

Також після призначення на псевдопосаду зловмисник проводив особисті прийоми населення в захопленому ворогом місті. На них він публічно заявляв, що підтримує дії росії, зокрема так звану "спеціальну воєнну операцію".

Читайте також: У Мелітополі до списку зрадників та колаборантів входить близько 1000 осіб - мер

Ухвалення вироку здійснювалося у порядку спеціального судового провадження.

Як повідомляв Укрінформ, колишнього депутата Верховної Ради АРК VI скликання заочно засудили до 12 років ув'язнення за державну зраду.