Евакуація на Херсонщині триває, але термінова майже завершена – ОВА

На правобережжі Херсонщини евакуація продовжується, але термінова евакуація через підрив росіянами Каховської ГЕС майже завершена, наразі починають працювати мотопомпи.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформповідомив керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

«Продовжується операція з евакуації, продовжуємо умовляти деяких людей виїхати зі своїх осель на Острові. Але вже, в принципі, така термінова евакуація майже завершена», - розповів Толоконніков.

Наразі на човнах патрулюють затоплені райони обласного центру, зокрема Острів (Корабел). Але навіть попри зливу, яка була напередодні, вода відходить. Сьогодні вже Корабельна площа в Херсоні вільна від води.

Як зазначив Толоконніков, починають відкачувати воду мотопомпами.

«Зараз вже у Чорнобаївці працюють мотопомпи, викачують воду з дворів», - уточнив керівник пресофісу. Він пояснив, що треба спочатку відкачати воду саме з дворів, а потім з осель.

Читайте також: Буковина передала на Херсонщину вже 250 тонн гуманітарної допомоги

Толоконніков повідомив, що мотопомпи надали партнери, волонтери. Далі працюватимуть вибухотехніки для того, щоб обстежити територію на міни, які могло принести з водою, потім поліцейські актуватимуть злочин, вчинений росіянами, далі люди зможуть повертатися до своїх осель, щоб фіксувати наслідки терористичного акту РФ.

Як зазначив Толоконніков, в області допомагають ліквідовувати наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС представники з різних регіонів країни, серед перших прийшли на допомогу миколаївці, представники Дніпропетровської області. Працюють рятувальники, поліцейські, волонтери, комунальники. Але, підкреслив він, потрібно ще більше людей для подолання наслідків підриву ГЕС.

За словами керівника пресофісу ХОВА, потрібна техніка, яка вже надходить від фондів та інших областей – екскаватори, трактори, щоб працювати на замулених вулицях, самоскиди, щоб вивозити нанесене з водою сміття, мотопомпи, теплові гармати, які потрібні для того, щоб сушити приміщення, з яких відкачають воду.

«Заходьте на наші Телеграм-канали офіційні, на наш сайт, у Фейсбук… Номер гарячої лінії 0 800 101 102, на неї можна зателефонувати і дізнатися, де необхідна допомога і яка саме», - закликав Толоконніков. Він підкреслив, що дані на ресурсах влади щодо потреб актуалізуються.

Читайте також: Ізраїль передав гуманітарну допомогу для постраждалих на Херсонщині

Як повідомляв Укрінформ, херсонські волонтери організувалися, щоб відкачувати воду з підвалів будинків, одна бригада вже розпочала роботу в обласному центрі.

У Херсоні з 13 червня вводиться заборона на вʼїзд до мікрорайону Корабел, що постраждав через підрив росіянами Каховської ГЕС, - буде проводитися розмінування, слідчі дії та роботи комунальних служб.

За словами начальника ХОВА Олександра Прокудіна, попри шквальний вогонь російських терористів, рятувальна операція триває. На правому березі з водяної пастки вдалося витягнути 2 743 людини, з них 228 дітей та 77 маломобільних осіб. Тільки з Херсона евакуювали 2 318 містян.