У Львові біля головного вокзалу відбулася акція-перформанс «Тобою скористалися»

Фото

До Міжнародного дня протидії торгівлі людьми, який відзначають щороку 30 липня, біля львівського вокзалу відбулася костюмована мовчазна акція-перформанс «Тобою скористалися».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми проводимо акцію, присвячену Міжнародному дню протидії торгівлі людьми, яка була заснована ООН у 2013 році, щоб проінформувати людей, які вони мають права і як ними слід скористатися. Ми символічно проводимо її поруч із вокзалом, бо в часи війни багато людей, які опинилися у складних життєвих обставинах, виїжджають за кордон і мають великий ризик стати жертвам», - сказала заступниця директора Департаменту соціального захисту населення Тетяна Крут.

На Двірцевій площі, перед входом у Головний вокзал, встановили банер з інформацією, куди можна звертатися людям, які стали жертвою торгівлі людьми. На його фоні волонтери тримали плакати, переодягнувшись відповідно до різних ситуацій, які передбачають порушення прав людини. Зокрема, були заклики проти втягнення в злочинну діяльність, примусову вагітність, використання у збройних конфліктах, примусову працю та втягнення в жебрацтво, використання в порнобізнесі тощо.

Читайте також: У Фінляндії викрили торгівців людьми, серед жертв - українці

Зі слів співорганізаторки акції, менеджерки програми «Протидія торгівлі людьми» ГО "Жіночі перспективи" Олени Кальбус, зараз багато людей, які виїжджають за кордон, часто опиняються в складних ситуаціях через довірливість, що їм хочуть безкорисно допомогти.

«Акція проходить три дні, починаючи від учора, у всіх регіонах України під гаслом «Тобою скористалися» і що робити далі? А користаються найчастіше, пропонуючи допомогу. Коли люди, тікаючи від війни, чують «ми вам допоможемо» - вірять. А тут часто може чатувати небезпека. Коли пропонують житло, роботу, навчання, особливо за кордоном, безкорисно, згодом це може перетворитися на трудову експлуатацію, а для жінок і в сексуальну. І часто в чужій країні, де вони, біженці, не можуть самостійно вибратися з неї», - зазначила Кальбус.

Читайте також: Суд повернув під варту жителя Закарпаття, який намагався продати дитину за кордон

Водночас під час акції представники патрульної поліції роздавали людям, які приїжджали до Львова та відправлялися в інші міста України чи Європи, торбинки з інформаційними матеріалами та буклетами, які можуть їм допомогти у разі порушення прав.

«Ці торбинки адресовані потенційним жертвам протидії торгівлі людьми, а такими може стати кожен без вікових обмежень чи поділу статі, тому що від дітей до людей похилого віку від цього ніхто не застрахований. А наші біженці зараз дуже вразливі», - зазначила начальниця відділу зав’язків з громадськістю патрульної поліції Марія Гримак.

Як повідомив керівник управління міграційної поліції ГУНП у Львівській області Олег Демкович, у 2023 році було відкрито 10 кримінальних проваджень за ст. 149 КК України, що передбачає торгівлю людьми. Але, як наголосив правоохоронець, часто це може бути інша стаття, зокрема, торгівля органами, зґвалтування, зникнення людини тощо, тому об’єктивно назвати цифру справ, які зараз розслідуються важко.

«Кожен такий випадок розслідується ретельно і стоїть на контролі у керівництва поліції. І при наявновності підстав всі злочинці притягуються до відповідальності», - додав Демкович.

У Львові біля вокзалу відбулася акція-перформанс «Тобою скористалися» // Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Читайте також: На Одещині заблокували канал вивезення українок у сексуальне рабство до Чехії

30 липня відзначатиметься Всесвітній день протидії торгівлі людьми.

Як повідомлялося, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 червня 2023 р. № 496-р затверджено Державну цільову соціальну програму протидії торгівлі людьми на період до 2025 року. Метою Програми є удосконалення механізму запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності виявлення осіб, які вчиняють злочини, пов’язані з торгівлею людьми, а також забезпечення захисту прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та надання їм допомоги.