Схема з ухилянтами: підозри отримали двоє депутатів з Харківщини та ексчиновниця ОВА

Фото

Двом депутатам з Харківщини та колишній керівниці апарату Харківської ОВА оголосили підозру в організації схеми виїзду чоловіків за кордон через систему «Шлях».

Про це у повідомив у Фейсбуці Офіс генерального прокурора (ОГП), передає Укрінформ.

«Повідомлено про підозру двом депутатам Харківщини та екскерівниці апарату Харківської ОВА, які організували перетин кордону для 19 «волонтерів», - йдеться у дописі.

Повідомлено про підозру також ще двом учасникам групи - за фактами організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України).

За даними слідства, до складу групи входили депутат Харківської райради, голова однієї із райадміністрацій Харківської міської ради, яка також є депутатом Харківської міської ради та колишня керівник апарату Харківської обласної військової адміністрації. Вони залучили до своєї протиправної діяльності волонтерів та функціонерів однієї із благодійних організацій і керували їх діями, кажуть у прокуратурі.

Депутат Харківської районної ради, який був також керівником однієї із благодійних організацій, розробив механізм переправлення чоловіків за кордон. Від імені цієї благодійної організації вносилися їхні дані до системи «Шлях».

У період 2022-2023 року учасники організованої групи направляли від імені благодійної організації листи-запити до Харківської обласної військової адміністрації з проханням погодити дозвіл на перетин державного кордону України «волонтерам». Харківська ОВА давала своє погодження. В подальшому дані чоловіків вносились до системи «Шлях».

Читайте також: На Одещині прикордонники затримали групу ухилянтів у костюмах хімзахисту

«Таким чином представники цієї благодійної організації перетинали державний кордон України. Слідством встановлено 19 «волонтерів», які протягом 2022-2023 років, перетнули кордон та до цього часу не повернулися в Україну. Вартість таких послуг складала близько 60 000 гривень», - зазначили в ОГП.

Як повідомляв Укрінформ, система «Шлях» створена наприкінці 2021 року як цифровий інструмент усунення корупційних ризиків у сфері видачі дозволів та ліцензій на міжнародні вантажні перевезення. З 2022 року ліцензовані перевізники, органи влади різних рівнів можуть подати заявки на право перетину державного кордону України через цю систему.