На Хмельниччині 89 осіб визнані Праведниками народів світу та України

Фото

На Хмельниччині Праведниками народів світу та України визнані 89 осіб, які з ризиком для життя допомагали євреям уникнути терору нацистів у роки Голокосту.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив директор Хмельницького благодійного фонду "Хесед Бешт" Ігор Ратушний.

“Праведники народів світу з України займають за кількістю четверте місце в світі. Загалом їх є 2569, із них 89 — із Хмельницької області. Нині їх уже немає серед живих. Більшість імен цих людей нанесені на стіні пам'яті в Ізраїлі, на честь кожного висаджені оливкові дерева, там вже цілий ліс”, - сказав Ратушний.

За його словами, під час Другої світової війни на території Хмельницької області загинули понад 150 тисяч євреїв. Першим місцем масового розстрілу євреїв в Україні став Кам’янець-Подільський. Саме там 28 серпня 1941 року, тобто через місяць після початку нацистської окупації, впродовж доби вбили близько 23 тисяч євреїв. Серед жертв було пів тисячі малолітніх дітей.

У роки окупації в місті Проскурів (нині Хмельницький) розташовувалось єврейське гетто, куди насильно переміщували євреїв з метою ізоляції їх від неєврейського населення. Тоді фашисти розстріляли понад 9 тисяч осіб.

На Хмельниччині 89 осіб визнані Праведниками народів світу та України / Фото: Лілія Коцюк

“Точної цифри розстріляних євреїв, як і точної кількості врятованих праведниками життів, немає. Наш фонд нарахував близько шести сотень врятованих, здебільшого — діти. І це далеко не остаточна цифра. У ті роки якщо дізнавалися, що сім'я переховувала євреїв, то знищували не тільки цю сім'ю, а ще й сусідів, бо вважалось, що вони повинні розповісти про це", - зазначив директор “Хесед Бешт”.

Єврейська громада Хмельницької області створила книгу пам'яті на честь Праведників народів світу, що мешкали в регіоні. Серед імен — Катерина Гончарук зі села Борисів. Жінка врятувала трьох єврейських дітей.

“Коли була облава села (1941 р.), ми були в погребі, фашист наказав вийти всім, хотів нас розстріляти, але бабця задобрила його, вивела корову, дала кури, сало, зерно. Нас схопила мама, сусіди і перенесли в інший погріб”, - йдеться у спогадах однієї з врятованих Валентини Шульман.

Читайте також: У Києві вручили нагороду Праведників народів світу родині Столярчуків

Також у фонді створили символічне дерево вшанування праведників. На ньому білі птахи у дзьобах тримають папірці із 89 іменами. Розвісили їх колишні бранці гетто, яким вдалося вижити.

Як повідомляв Укрінформ, постанову про встановлення 14 травня Днем пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, Верховна Рада ухвалила 2 лютого 2021 року. Серед Праведників народів світу понад 2,5 тисячі українців.