На Прикарпатті близько 20% засуджених виявили бажання мобілізуватись до ЗСУ

129 в’язнів, які відбувають покарання на Івано-Франківщині, виявили бажання мобілізуватися до лав Збройних сил України. Це - понад 17% усіх засуджених на Прикарпатті.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на начальника відділу протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Івано-Франківської обласної прокуратури Володимира Галушка.

За його словами, наразі 119 в’язнів із тих, хто виявив бажання воювати, пройшли первинні медогляди та військово-лікарські комісії.

До Івано-Франківського та Коломийського судів скерували 85 клопотань щодо їх умовно-дострокового звільнення. Станом на 5 червня 69 із них задовольнили, сказав представник прокуратури.

За словами Галушка, не кожен засуджений, який хоче служити, підходить за критеріями, що визначені в законі про мобілізацію ув’язнених, а також за станом здоров’я. 

Наразі четверо новобранців проходять навчання на полігонах, ще 69 мобілізують цього тижня мобілізуються. Інші очікують на рішення суду, сказав він.

Читайте також: Мобілізація в’язнів: “Хочу, щоб родина пишалася і зеком не називали”

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності.

Станом на 25 травня, за даними Мін’юсту, 4 300 засуджених подали заяви на службу в армії.