У Харкові відкрилася «Лавка деокупації», де продають овочі та мед з визволених сіл Ізюмщини

Фото

У Харкові поновила роботу «Лавка деокупації» (пілотний проєкт відбувся минулого року) - продають овочі нового врожаю, зелень та мед із двох визволених сіл Ізюмського району.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ятка працює другий день, уся продукція - від жителів зруйнованих окупаційною армією сіл Студенок і Довгеньке. Першого дня «Лавка» мала зо 300 покупців, розповіла співорганізаторка проєкту Мер'ям Йол.

«Люди радіють, що таким чином можуть підтримати жителів деокупованих територій. Хтось купував пару огірків, мив їх і прямо тут з’їдав. Ці овочі вирощені з любов’ю. Проєкт абсолютно не про бізнес, бо тільки в одну сторону, щоб забрати продукцію, нам треба їхати три години, і вся логістика можлива виключно завдяки нашим партнерам», - зазначає Йол.

Ідея «Лавки» народилася минулого року. Тоді волонтерів, які допомагали з відновленням будинків, у Довгенькому пригостила вареною кукурудзою місцева жителька Людмила. Жінка повернулася до рідної домівки після визволення села та фактично самотужки розмінувала свій город.

«Вона нас зупинила, дала пакет і говорить: «Поїжте». Ми поїхали далі. Доїхали до Ізюма, а кукурудза так пахне на всю машину! Ми стали та почали їсти і зрозуміли, що таку смакоту треба їсти всім», - згадує Мер'ям.

Після цього волонтери організували продаж кукурудзи з Ізюмщини, на яку в Харкові був величезний попит. Цього року «Лавка деокупації» суттєво розширилася. Із жителями деокупованих сіл волонтери комунікують кілька місяців.

«Запропонували їм такий проєкт ми ще в березні. Завдяки нашим партнерам люди, які відразу зацікавилися, отримали теплиці, інвентар, добрива та насіння. Учасники проєкту - це не якісь агропідприємці, великі землевласники чи орендарі, це люди, котрі обробляли свою родинну землю, присадибну ділянку, тримали господарство та з цього мали якийсь заробіток», - розповіла менеджерка фонду «Волонтерська UA», співорганізаторка «Лавки деокупації» Наталі Артюшенко.

У Харкові відкрилася "Лавка деокупації" / Фото: Юлія Байрачна, Укрінформ

Кількість людей, які хочуть через волонтерів, продавати свої овочі, ягоди, фрукти, мед, поступово зростає.

«Починали ми роботу з шістьма, а зараз уже кількість учасників збільшилася до 10, бо хтось через нас продає різні овочі, хтось лише мед. І думаю, що проєкт іще розшириться - з огляду на попит і активності, які ми ще вигадаємо з нашими партнерами. Немає сталого плану, робимо все вперше», - додає Мер'ям Йол.

Читайте також: У деокупованому селищі Херсонщини відновили пункт незламності з простором для дітей

Проєкт «Лавка деокупації» втілює благодійний фонд «Волонтерська UА» за підтримки харківської IT-компанії Plarium, гуманітарної організації NovaUkraine та House of Europe (програма Європейського Союзу, що пропонує можливості для творчості та професійного обміну українців).