На вінницькому костелі встановили символ паломницького Шляху святого Якова

Фото

На вінницькому костелі, де стартує маршрут Camino Podolico, встановили «сонячну мушлю» – символ сертифікованого Радою Європи паломницького шляху до могили святого Якова в Іспанії, частиною якого з 2023 року є і гілка на Поділлі.

Про це повідомляє офіційний сайт Подільського шляху святого Якова (Camino Podolico), передає Укрінформ.

На вінницькому костелі Пресвятої Діви Марії Ангельської встановили «сонячну мушлю» / Фото: Олександр Лапін, Укрінформ

«У Вінниці на стартовій точці культурного і паломницького маршруту Camino Podolico встановили керамічну плиту у вигляді мушлі. Це відомий в усьому світі символ сертифікованого Радою Європи паломницького шляху до могили святого Якова в Іспанії, частиною якого з 2023 року є і гілка на Поділлі», - йдеться у повідомленні.

Сонячну мушлю вже можна побачити на розташованому у вінницькому середмісті костелі Пресвятої Діви Марії Ангельської.

У Вінниці керамічну плиту з мушлею відлили за формою найпершої плити Каміно, яку ще восени 2019 року Вінниці подарував мер литовського міста-побратима Паневежиса Ритіс Миколас Рачкаускас. Саме тоді, разом з колишньою депутаткою Європейського парламенту Лаймою Андрікієнє, він і запропонував Вінниці долучитися до міжнародної мережі Шляхів святого Якова.

Менш ніж два роки потому Подільський шлях святого Якова, який проклали з Вінниці до Кам’янця-Подільського, запустили у тестовому режимі. Ще за два роки, у липні 2023-го, Вінницю як координатора туристичного маршруту офіційно прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова. А вже цьогоріч пройдена сертифікація Camino Podolico як частини культурного маршруту Ради Європи.

До кінця червня аналогічні вказівники – 10 плит із сонячними мушлями – надішлють координаторам Подільського шляху святого Якова, щоб встановити на знакових об’єктах вздовж маршруту. Загалом ця мушля є не лише символом, а й вказівником на шляху Каміно. Візуально вона схожа на стрілку, яка підказує напрям руху до Сантьяго-де-Компостела, куди сходяться всі шляхи пілігримів. Тому, наприклад, у Вінниці вона повернута на захід.

Читайте також: У Підгорецькому замку відкрилися персональні виставки сучасних одеських митців

Як повідомлялося, Подільський шлях святого Якова(Camino Podolico) – 250-кілометровий маршрут, що пролягає через 11 громад Вінниччини й Хмельниччини. 2024 року відновили його повноцінне функціонування.

Подільський шлях святого Якова (Camino Podolicо) започаткований 2021 року за грантової підтримки Українського культурного фонду. Це 250-кілометровий культурно-пізнавальний та паломницький маршрут, що пролягає через 11 громад Вінниччини й Хмельниччини. Для пілігримів, які долають цей шлях від Вінниці до Кам’янця-Подільського пішки або на велосипеді, це можливість набратися вражень від знайомства із самобутніми пам'ятками та особливостями Поділля і скуштувати автентичні страви, які готують тільки тут.

У 2023 році Camino Podolico прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова.

Фото: caminopodolico.net