Ситуація з мером Мукачева не матиме значного впливу на місцеву політику - політолог

Ексклюзив

Ситуація з мукачівським мером не матиме значного впливу на місцеву політику, на місцевому рівні у цьому скандалі відсутня емоційна складова.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив політолог, доцент Ужгородського нацуніверситету Михайло Шелемба.

"Ситуація з мукачівським міським головою не матиме значного впливу на місцеву політику, хоча вона зачепила двох ключових фігур в Мукачеві та Мукачівському районі - мера Андрія Балогу та голову Мукачівської райради Михайла Ланя. У цьому скандалі майже відсутня емоційна складова, тому після внесення застави про справу забудуть за дуже короткий час", - вважає Шелемба.

Він зазначає, що "дзвіночком" в цій справі було вже те, що минулого року процедура була розпочата і не завершилась (мається на увазі, що правоохоронці розпочали обшуки у справі щодо продажу стадіону в центрі Мукачева ще в жовтні 2023 року - ред).

"Зараз це схоже на спробу центру показати, що місцеві органи самоврядування знаходяться під певним "наглядом", що є певний контроль з центру", - каже Шелемба.

Він також зазначає, що загалом тиловій області, де відносно спокійна політична ситуація, зростають економічні показники, ця ситуація невигідна.

Як раніше повідомляв Укрінформ, 25 червня в СБУ заявили, що спільно з НАБУ та САП викрили міського голову та голову районної ради одного із міст Закарпатської області у причетності до корупційних схем.

Читайте також: «Справа Балоги»: голову райради на Закарпатті посадили під варту, застава - 30 мільйонів

Правоохоронці затримали мера Мукачева Андрія Балогу, голову Мукачівської районної ради Михайла Ланя та начальника земельного відділу Мукачівської міської ради Артура Саміляка. Затримання пов‘язане з корупційною схемою продажу стадіону "Авангард" у Мукачеві.

У жовтні 2023 року СБУ та НАБУ вже проводили обшуки у фігурантів кримінального провадження, але тоді нікого з посадовців не затримували.

26 червня міському голові Мукачева та голові Мукачівської районної ради повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем з метою продажу землі за заниженою вартістю.

27 червня за мера міста Мукачево Андрія Балогу, заарештованого за підозрою в корупційних схемах, внесли заставу у розмірі 30 млн грн.