У санаторії на Прикарпатті прокоментували рішення МОЗ про звільнення їхнього керівника

Ексклюзив

Від початку повномасштабного вторгнення санаторій «Гірське повітря» в Івано-Франківській області прийняв майже 900 переселенців, які втікали від війни. Нині у санаторії проживають більше 100 ВПО, їм надається вся необхідна медична допомога.

Таким чином колишній директор санаторію «Гірське повітря» Степан Марцинюк (це один із трьох оздоровчих закладів Прикарпаття, про звільнення керівників яких напередодні повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко) прокоментував Укрінформу рішення міністра, назвавши його зауваження до закладу «не дуже зрозумілими».

«Ми робили все лише для людей. Наш персонал віддається роботі на всі 100%. Цей візит (Ляшка – ред.) нам не дуже зрозумілий, як і зауваження», – зазначив Марцинюк.

Читайте також: На відновлення зруйнованої росіянами медичної інфраструктури потрібні $17 мільярдів - Ляшко

Він додав, що працював директором санаторію «Гірське повітря» до лютого 2024 року, коли йому не продовжили трудовий контракт. Далі обов’язки керівника санаторію поклали на його головного бухгалтера Лілію Михайлюк, яка, як запевняє Марцинюк, добре з ними впоралася.

«Від початку війни ми прийняли майже 900 людей, які втікали від війни. Ми почали їх приймати 26 лютого 2022 року, тоді коли відповідне рішення міністерства поступило лише через чотири місяці. Тобто я приймав людей, виключно керуючись своїм переконанням, бо я вважав, що українців, які залишились без житла і засобів для існування, правильно приймати і помагати в нашому санаторії. Нам допомагали тоді лише волонтери», – запевнив Марцинюк.

За його словами, одним із зауважень, яке Ляшко озвучив перед звільненням нинішнього керівництва санаторію, було те, що медичний персонал закладу, а це п’ять лікарів та 22 медичні сестри, не відправили на простій.

«Відправити цих людей на простій означало би залишити їх без засобів існування, та й вони шукали б собі іншу роботу. Тоді відновити роботу нашого закладу було б дуже складно і важко… Щоб ви розуміли, люди у нас важкі і потребують цілодобової допомоги. Тому у нас лікарський персонал працював цілодобово і рятував життя, про що є записи і свідчення людей. Тому вважаю це зауваження некоректним. У нас майже 70% ВПО – це маломобільна група населення, яким понад 70 років», – повідомив Марцинюк.

«Якщо б у нас не було лікарів і медсестер, то половина б цих людей, які до нас приїхали, просто би померли тут. Тому на це зауваження (Ляшка – ред.) ми мотивували тим, що люди, які до нас приїхали, потребують медичної допомоги. Треба розуміти, що люди приїхали до нас з окупованих територій. У них стреси, тиски, багато супутніх недуг, і їм наші медики постійно надають допомогу. Вдень вони обслуговують 30-40 людей. У нас були ВПО з інсультами, яких ми витягували», – розповідає в.о. директора санаторію «Гірське повітря» Лілія Михайлюк.

У перші дні війни у санаторію «Гірське повітря» вмістили 220 людей, тоді як заклад максимально може прийняти не більше 140 осіб.

Читайте також: АРМА повторно шукає управителів для 14 арештованих санаторіїв та готелів

За словами Михайлюк, нині у санаторії проживають 125 переселенців, з яких 12 – діти.

«Ще троє людей, яким понад 70 років, до нас мають завтра приїхати. Ось щойно до мене прийшла жінка з Нікополя. Плаче. Через обстріли у Нікополі у неї загинула невістка, дім розбомбили, і вона просить прийняти до нас двох її дітей. А я вже і не знаю, що їй відповісти, чи дозволяє мені такі рішення прийняти міністерство», – сказала Михайлюк.

Вона також повідомила, що не може збагнути, за які кошти санаторій «Гірське повітря» міг робити ремонт. «Нам сказали, що ми могли зробити кращим санаторій, але ж ми з державного бюджету на рік отримуємо 200 тис. грн на господарські витрати. Капремонти за ці кошти провести неможливо», – заявила Михайлюк.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко 29 червня на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив про звільнення керівників трьох прикарпатських санаторіїв – «Косів», «Гірське повітря» і «Санаторій Прикарпатський». За словами міністра, таке рішення він прийняв після того, коли побачив, як там проходить санаторно-курортне лікування. Зокрема, у своєму дописі він зазначив: «Так не можна керувати. Це не для людей і не про людей».