Колишньому меру Вовчанська повідомили про підозру за трьома статтями

Колишньому міському голові Вовчанська на Харківщині заочно повідомили про підозру за трьома статтями.

Про це повідомляє у Телеграмі Харківська обласна прокуратура, передає Укрінформ.

“Керівник обласної прокуратури повідомив про підозру 67-річному вже колишньому Вовчанському міському голові за трьома статтями: державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України), колабораційна діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК України) та визнання правомірною тимчасової окупації частини території України, вчиненого службовою особою (ч. 3 ст. 436-2 КК України)”, - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, під час захоплення міста російськими військовими посадовець добровільно обійняв посаду «начальника Волчанского территориального управления Временной гражданской администрации Волчанского района Харьковской области».

«На псевдопосаді підозрюваний керував містом під егідою рф та вирішував питання так званого соціального захисту населення, у тому числі трудових відносин, працевлаштування населення, виплати заробітних плат, пенсій тощо. Надалі він, утікши до бєлгородської області рф, навіть устиг дати інтервʼю ворожим медіа. Зрадник подякував росії за те, «что его приняли как родного». Він додав: «Я считаю своей родиной Харьковскую область в составе рф», - розповідають у прокуратурі.

Крім того, у відомстві додали, що ексміський голова поширював тези про «один братский народ и просветление в головах украинцев».

«Нагадаємо, що фігурант неодноразово змінював свої погляди. Так, 4 березня 2022 року він розповідав про те, що не підтримує рф: «Коли зайшли, відібрали прапор з кабінету та зняли з міськради. Але серце ж в мене не вирвали й совість не забрали. Ми були й лишаємося проукраїнськими» (цитата з коментаря мера Суспільному - ред.)», - говорять у прокуратурі.

Підозрюваного оголосили у розшук. За інкримінованими статтями йому загрожує довічне увʼязнення.

Як повідомлялося, у листопаді 2020 року Вовчанським міським головою було обрано Анатолія Степанця від нині забороненої партії “ОПЗЖ”.

Після повномасштабного вторгнення його, ймовірно, викрадали військовослужбовці РФ. На інформаційних ресурсах окупантів було поширене відео з ним.

Степанця, який сидить із опущеною головою у кутку в невідомому приміщенні, запитують: “Слава Україні чи Росії", міський голова відповідає: "Росії". При цьому на відео видно ще одну людину, яка лежить на підлозі із зав’язаними за спиною руками, обличчям вниз.

Читайте також: Мер-колаборант Куп’янська Мацегора після замаху перебуває у комі - джерело

Пізніше, 3 червня 2022 року, Степанець разом з іншими посадовцями окупованих територій Харківщини та немісцевими гауляйтерами взяв участь у засіданні, рішенням якого створили незаконну “тимчасову цивільну адміністрацію Харківської області”. Після цього колишньому меру та ще сімом учасникам цього “заходу” оголосили заочну підозру за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).