Росія вдарила по «Охматдиту» ракетою Х-101 - СБУ

Фото, відео

Служба безпеки України встановила, що удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві російські загарбники завдали стратегічною крилатою ракетою Х-101.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Зазначається, що на місці трагедії знайдені відповідні докази, серед яких – уламки корпуса задньої частини ракети Х-101 із серійним номером, а також частина руля цієї ж ракети.

Удар російських військ по Охматдиту кваліфікований як воєнний злочин. За ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України відкрите кримінальне провадження – порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним убивством.

Голова СБУ Василь Малюк запевнив, що «Служба безпеки зробить все можливе, щоб ворог відчув максимальну відплату за кожен свій воєнний злочин, зокрема і за сьогоднішній удар по Україні».

«Ця відплата буде і за законом, і за мораллю. Держава-терорист – це не абстрактне поняття. Є конкретні імена вбивць. І їх ніщо не врятує від правосуддя», – заявив він.

Повідомляється, що слідчо-оперативна група СБУ спільно з Національною поліцією й іншими відповідними службами продовжують роботу на місці ворожого удару.

Читайте також: Зеленський: Внаслідок ракетного удару по Україні загинули 27 людей, понад сто поранені

Розслідування в межах кримінального провадження триває. Комплексні заходи проводяться за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак зауважив, що в російській ракеті Х-101 десятки мікроелектроніки, яка вироблена в країнах НАТО.

Він наголосив, що це потрібно зупинити.

"Потрібно говорити про це на саміті НАТО. Удар по дітях має бути однією з ключових тем. Необхідно перекрити потоки мікроелектроніки, які дозволяють росіянам вбивати”, - наголосив Єрмак.

Як повідомляв Укрінформ, уранці 8 липня російські війська завдали по Україні масованого ракетного удару.

У Києві одне зі влучань відбулося по відділенню інтенсивної та еферентної терапії хронічних інтоксикацій дитячої лікарні «Охматдит» – постраждали 16 людей, семеро з них – діти. Також відомо про двох загиблих, обидва – дорослі.

Фото: СБУ