У Чорнобильській зоні планують розбудувати моніторингову систему для попередження пожеж

Задля попередження та оперативного реагування на лісові пожежі у Чорнобильській зоні планують встановити вежі для спостереження.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в етері марафону "Єдині новини".

" Ми дивимось наперед (у питанні попередження лісових пожеж у Чорнобильській зоні - ред.). Ми вже маємо дуже позитивні кейси, зокрема з того, як працює лісова пожежна охорона в Житомирській області. Це - унікальна система, багаторівнева, яка абсолютно небагато коштує. Вона містить спеціальні камери спостереження, спеціальні мобільні бригади, спеціальне реагування. Я поставив задачу масштабувати цей досвід на Чорнобильську зону з відповідними вежами, спостереженнями, пультами, відповідною пожежною технікою", - сказав він.

Стрілець уточнив, що моніторингову систему планують розбудувати за кошти донорів. Попередньо, на це спрямують понад 30 млн доларів.

"Цьогоріч на роковини Чорнобильської катастрофи, Президент України Володимир Зеленський вніс в Верховну Раду законопроєкт про ратифікацію спеціального рахунку вкладників для Чорнобильської зони. Десь понад рік роботи з донорами. На момент внесення цього закону ми мали на рахунку майже 15 млн доларів донорської допомоги. Після ратифікації ми вже маємо цифру цю збільшену більше ніж у два рази. І оці кошти ми хочемо направити саме на побудову такої системи моніторингу і ліквідації будь-яких пожеж в Чорнобильській зоні", - розповів міністр.

Він додав, що другою ціллю фінансування є покращення умов перебування працівників на Чорнобильській АС.

Очільник Міндовкілля також зазначив, що зараз зона відчуження закрита та перебуває під охороною, відтак - можливість пожеж мінімізована.

Читайте також: Запобігання диверсіям і терактам: в Україні посилять контроль за обігом деяких хімічних речовин

"Будь-яка лісова пожежа – це 100% людина. Не може просто так лісом по собі загорітися. Чорнобильська зона на сьогодні перебуває під охороною. Тому можливість загоряння зведена до мінімуму. Загоряння можуть виникати в результаті бойових дій, але вони дуже швидко ліквідовуються", - сказав Стрілець.

Як повідомляв Укрінформ, через війну додаткові викиди CO2 оцінюються у понад $10 мільярдів, але Україна продовжує виконувати взяті на себе міжнародні зобов’язання та не відмовляється від своїх кліматичних цілей.

Фото ілюстративне