Парк-памʼятка «Межигірʼя» відновлює прийом відвідувачів

Фоторепортаж

Парк-памʼятка "Межигірʼя", на території якого колись була резиденція експрезидента Віктора Януковича, з 19 липня відновлює прийом відвідувачів.

Відтепер парк належить державі, вперше кошти від його роботи будуть надходити в державний бюджет, зазначила під час престуру речниця парку-памʼятки "Межигірʼя" Ірина Головатенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ірина Головатенко

"Державний парк розпочинає роботу як частина економіки України. Від 19 липня парк-памʼятка відкриває свої двері для відвідувачів вперше за багато років, безпосередньо як частина державної економіки, і всі надходження від діяльності парку-памʼятки будуть надходити на державні рахунки. З моменту передачі в управління рухомого майна наша держустанова почала працювати безпосередньо на території парку-памʼятки. Робота міжвідомчої комісії завершилася передачею майна в управління, підписанням актів від агентства АРМА державному парку-памʼятці "Межигріʼя". Цими актами нам передано рухоме майно, яке було арештовано після Революції Гідності, які на сьогодні парк може зберігати і управляти ними", - розповіла Головатенко.

Віталій Чубаєвський

Як розповів журналістам під час престуру начальник Управління виявлення та розшуку активів в центральному апараті АРМА Віталій Чубаєвський, парк "Межигірʼя" було передано у держуправління державній установі парк-памʼятка "Межигірʼя" у квітні 2024 року розпорядженням Кабінету Піністрів.

"З того часу щоденно почала працювати комісія, до складу якої увійшли працівники центрального управління міжрегіонального територіального управління АРМА, САП, Фонду держмайна , Міністерства екології, а також комендант Межигірʼя. Акти прийому-передачі складають більше 1,5 тис. аркушів, було оглянуто більше 25 тис. обʼєктів рухомого майна. Ми хочемо подякувати активістам, які певний час піклувалися про дане майно, тому що воно збережено в непоганому стані. Проблем з передачею не було", - сказав Чубаєвський.

Читайте також: Арештоване майно з «Межигір'я» передали в управління державі

Наступним етапом функціонування парку-памʼятки буде передача нерухомого майна.

"Будівлі знаходяться ще у сфері управління Фонду державного майна, але це не забороняє нам починати безпосередньо роботу і відкриватися для відвідувачів. Тому в перші дні музеї ще не будуть відкриті, тому що там будуть проводитися певні роботи, але від 19 липня територія парку буде доступна всім бажаючим", - сказала Головатенко.

Вона додала, що серед задач, які адміністрація парку-памʼятки планує вирішити першочергово - налагодження роботи зоозони, постановка на баланс підприємства тварин, придбання деяких господарських товарів та техніки. За її словами, тварини перебувають у гарному стані. Наразі частина працівників, які доглядали за ними раніше, прийняли пропозиції влаштуватися на роботу вже у державну установу. Зокрема, на території парку-памʼятки живе стадо плямистих оленів, вони вільно пересуваються територією.

Також в планах розвитку відновити фруктовий сад, залучити підприємців для роботи на території парку-памʼятки для надання послуг з харчування. Окрім цього триває облаштування території екологічними сміттєбаками, біо-вбиральнями тощо.

Планується розвивати локації для туристів, заклади харчування, загальне облаштування території.

Спецадміністрація парку-памʼятки «Межигірʼя» подякувала всім активістам, які з 2014 року стали відповідальними за збереження паркового комплексу за власною згодою і всім працівникам, які понад 10 років опікувались парком на волонтерських засадах.

Як повідомила Ірина Головатенко, звичайний квиток на відвідування праку-памʼятки "Межигірʼя" на одну дорослу людину буде коштувати 300 грн, для дитини від 7 до 17 років - 100 грн.

Для учасників бойових дій, родин загиблих захисників України вхід на територію парку безкоштовний. Також є пільги для внутрішньо переміщених осіб , пенсіонерів та людей з інвалідністю та їх супроводжуючих. Для дітей до 7 років - вхід безкоштовний.

Як повідомлялося, Законом України № 3264-IX “Про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір’я” створено новий об’єкт природно-заповідного фонду, державну установу з офіційною назвою Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір'я".

Розпорядженням КМУ №321-р в управління ПП СПМ ЗЗ “Межигір’я” передано рухоме майно (активи), на яке накладено арешт по справах експрезидента Януковича після Революції Гідності і за збереження якого з 2014 року стали відповідальними активісти за власною згодою.