На Тернопільщині у Лішні відбулася проща родин загиблих захисників України

Фото

У селі Лішня на Тернопільщині відбулася проща родин загиблих захисників і захисниць України. Участь у багатотисячній молитві взяв глава ПЦУ Митрополит Епіфаній, який очолив Божественну літургію у храмі-пантеоні на честь святої праведної Анни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми зібралися на соборне богослужіння, щоби молитвою вшанувати пам'ять наших новітніх Героїв – воїнів, які поклали життя за волю і незалежність України під час нинішньої страшної війни. Тут, у цьому місці, зібрані та продовжують збиратися імена наших загиблих захисників, щоби у молитві, у проханнях до Бога, вони були завжди згадувані з роду в рід, доки є Україна і доки стоїть світ. Ми зобов’язані пам'ятати про них і підносити за них свої молитви найперше тому, що так велить наша християнська віра, наша совість, таким є виконання заповіді Божої про любов", - сказав у проповіді під час Божественної літургії Митрополит Епіфаній.

На прощу приїхали тисячі людей із різних регіонів України, зокрема з Хмельниччини, Рівненщини, Волині, Житомирщини, Кіровоградщини. У руках багатьох - фото їх найдорожчих людей, яких забрала війна.

"Я на такій прощі вперше. Дуже важливо, що таке місце є. Наша молитва дуже потрібна нашим хлопцям, які віддали життя за Україну. Мій чоловік загинув 8 серпня 2023 року. Він був кулеметником і отримав поранення під час бою - йому відірвало руку. Він переклав кулемет на іншу руку і продовжив бій. Евакуація тривала довго і він не вижив, - зі сльозами на очах розповідає Анна Стасюк з Рівненщини, тримаючи у руках фото свого чоловіка.

Олена Шевченко приїхала разом з 60 матерями і батьками загиблих захисників із Кропивницького. Її син загинув у селі Богданівка на Бахмутському напрямку.

"Ми з сином до повномасштабного вторгнення жили у Кураховому на Донеччині. Під час обстрілів я отримала важке поранення. Син доглядав за мною. Спершу я лікувалася у Дніпрі, потім у Кропивницькому. Коли я одужала, він пішов воювати - служив у 57-й бригаді. Миколі було 32 роки. Дуже важливо, що є місця, де зібрані імена наших дітей, які загинули у війні. Ми розцілували кожну букву, облили слізьми", - розповіла Шевченко.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній під час прощі освятив наріжний камінь під будівництво Всеукраїнського меморіалу "Пам’ять жива", який буде присвячений воїнам, які загинули у російсько-українській війні.

Читайте також: Відбулася національна проща українців в Угорщині

Село Лішня стало місцем молитви за українських Героїв, які полягли, захищаючи Україну ще у 2014 році. Саме тоді отець Андрій Любунь почав будівництво каплиці-пантеону поблизу цілющого джерела святої Анни. На її стінах розмістили гранітні плити з іменами загиблих у війні захисників із різних регіонів України. З часом каплицю розбудували і на її місці виріс єдиний в Україні храм-пантеон святої праведної Анни.

На Тернопільщині у Лішні відбулася проща родин загиблих захисників України / Фото: Юлія Томчишин, Укрінформ

"Саме слово "пантеон" означає храм на честь визначних людей. Я думаю наші воїни - це люди, які достойні, щоб їх відзначити на віки. Ми обрали для вшанування загиблих захисників особливе місце - перша згадка про нього була у 16 столітті, тут у минулому був величний монастир. Сьогодні відбувається вже 8-ма проща у Лішні. І це, мабуть, найчисельніша. Щоразу зростає кількість людей, які сюди приїздять", - розповів настоятель храму-пантеону святої праведної Анни отець Андрій Любунь.

Як повідомляв Укрінформ, у Зарваниці на Тернопільщині відбулася Всеукраїнська проща.