Поліція викрила групу шахраїв, що заволоділа землею у столичному парку «Голосіївський»

Фото

Працівники Національної поліції України викрили організовану злочинну групу з числа чинних і колишніх посадовців державного земельного кадастру в Київській області, яка шахрайським шляхом заволоділа ділянкою площею 8 гектарів на території національного природного парку «Голосіївський».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

«Злочинну схему ліквідували співробітники кримінальної поліції спільно із Головним слідчим управлінням Національної поліції, за сприяння Департаменту з контролю за використанням та охороною земель Держгеокадастру України», - йдеться у повідомленні.

Встановлено, що група осіб, які обіймали керівні посади в держпідприємстві, використовуючи службове становище, здійснили підробку державного акта на право власності на земельну ділянку площею 8 га. У подальшому шахраї зареєстрували вказаний акт у Національній кадастровій системі України та в системі реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Після незаконного заволодіння землею зловмисники розпочали пошук потенційних покупців на неї. «У січні поточного року члени злочинної групи намагалися легалізувати свої дії та здійснити незаконний продаж земельної ділянки, розмістивши оголошення про її продаж у мережі інтернет, проте завдяки злагодженій роботі правоохоронців протиправні дії були припинені», - додали у Нацполіції.

Під час санкціонованих обшуків поліцейські вилучили оригінали документів. Збиток, завданий державі фігурантами, становить понад ₴105 мільйонів.

Слідчі Нацполіції зібрали достатньо доказів та повідомили про підозру п’ятьом членам організованої злочинної групи за ч. 5 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою).

Читайте також: Оборудка зі щебенем на ₴400 мільйонів: у справі посадовців Полтавського ГЗК завершили слідство

Правопорушникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як уточнили у Нацполіції, незаконну реєстрацію права власності на земельну ділянку скасували у передбаченому законом порядку, а земельну ділянку повернули до природно-заповідного фонду України.

Як повідомляв Укрінформ, працівники Державного бюро розслідувань спільно з Департаментом стратегічних розслідувань Національної поліції України викрили і затримали керівників та учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи 5 га землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури - Київської гідроелектростанції.

Фото в тексті: Національна поліція