На Закарпатті знесуть три дамби у верхів'ї річки Тиса

Фото

На Закарпатті знесуть три дамби у верхів'ї річки Тиса в рамках ініціативи "вільних річок".

Про це повідомили в Фейсбуці Дунайсько-Карпатської програми, передає Укрінформ.

"На Рахівщині знесуть три дамби на малих річках у верхів'ї Тиси - це потрібно для того, щоб повернути природній вигляд річок та зберегти транспортну інфраструктуру", - йдеться в повідомленні.

Дамби, що заплановані для знесення, знаходяться на території Карпатського біосферного заповідника (на потоках Квасний, Богдан та Білий). На сьогодні вони не виконують жодної економічної ролі.

"Дві дамби (на потоках Квасний та Богдан) - це рештки загат, які збудували за часів Австро-Угорщини, щоб інтенсивно вивозити карпатський ліс. Сьогодні вони є джерелом небезпеки техногенних катастроф та економічних збитків, адже скеровують русла річок в бік дороги, руйнуючи транспортну інфраструктуру. Третя дамба (по потоці Білий) - насип на березі, який створює ефект каналізованої річки. Так після повеней в 98 році намагалися зберегти від розмивання залишки вцілілих доріг. Знесення цих трьох дамб дозволять повністю звільнити верхів'я Тиси від штучних перешкод", - наголошується в Дунайсько-Карпатській програмі.

Як повідомив керівник ГО “Дунайсько-Карпатська програма”, кандидат біологічних наук Богдан Проць, вільна річка - це модель, яка дає можливість зберегти біорізноманіття, туристичну, а також у випадку надзвичайних ситуацій - транспортну інфраструктуру, покращити якість води, підтримати економічну активність вівчарів на полонинах, доступ туристів до природних цінностей біосферного заповідника, а також зменшити ерозію та спалахуючі повені на річках.

Читайте також: Прикордонники попереджають про небезпеку нападу ведмедів у Карпатах

"Донедавна дамби вважалися абсолютним благом. Їх зводили для зрошування полів, боротьби з повенями, для побутового та промислового водопостачання, генерації енергії тощо. Але ці переваги мають свою ціну, і часто ціна є надто високою та перевищує переваги. Це чиста вода, риба, підтримка біорізноманіття, безпека для інфраструктури та населених пунктів нижче за течією, природній вигляд берегів, що приваблює туристів, тощо", - додав він.

Як зазначають науковці Програми, сьогодні у світі почалася ера переоцінки впливу дамб та відновлення вільнотекучих річок.

Читайте також: На Закарпатті прикордонники затримали шість груп чоловіків, які намагались дістатись Румунії

"У Європі лише за останній рік знесли пів тисячі штучних перешкод на водотоках. Це роблять, щоб відновити міграцію риб, повернути природну течію річки, а також щоб уникнути можливих техногенних катастроф, адже штучні перешкоди для русла ріки завжди пов'язані з ризиком прориву", - пояснили фахівці.

Як повідомляється, робота проводиться в рамках проєкту “Знесення річкових дамб водозбірного басейну Тиси та відновлення заплав для особливо цінних територій” у тісній співпраці з Карпатським біосферним заповідником та за підтримки фонду Open Rivers Programme.

Фото: Дунайсько-Карпатська Програма