Шпигуна ФСБ, який збирав інформацію про ЗСУ на Прикарпатті, заочно засудили до 10 років тюрми

Співробітника російської ФСБ заочно засудили за шпигунство до 10 років позбавлення волі.

Про це у Фейсбуці повідомило Управління СБУ в Івано-Франківській області, передає Укрінформ.

«На підставі зібраних слідчими Служби безпеки доказів суд виніс заочний вирок за шпигунство співробітнику російської ФСБ. Суд визнав співробітника ФСБ винним за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 114 ККУ – замах на шпигунство. Його засуджено до 10 років позбавлення волі», - йдеться у повідомленні.

Контррозвідка викрила шпигуна у 2023 році на спробі завербувати мешканця Прикарпаття для збору інформації про військові об’єкти регіону. Вербувальником і агентом ФСБ виявився Андрій Новіков, 1993 р.н.

«Співробітника ФСБ цікавило місцезнаходження та бойовий потенціал військових частин ЗСУ поблизу місця проживання прикарпатця, а також його можливості збирати дані про підрозділи Сил територіальної оборони ЗСУ та Національної гвардії», - зазначають в СБУ.

Для формування агентурної мережі засуджений безпідставно зупиняв українських громадян, які поверталися в Україну через прикордонні пункти Росії.

Читайте також: У Харкові затримали шпигуна РФ, який шукав секретні сховища документів і готував удари по місту

«Під час конфіденційної бесіди з українцями співробітник ФСБ за допомогою тиску та погроз намагався схилити їх до подальшої співпраці. Після повернення громадян в Україну, вербувальник виходив на них через месенджер та давав завдання зі збору розвідувальної інформації», - додали в СБУ.

Зазначається, що мешканець Івано-Франківщини не став збирати дані для Росії на замовлення представника ворожої спецслужби й повідомив всю інформацію в СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала шістьох громадян України за заклики до підтримки збройної агресії РФ.