На Тернопільщині депутат переправив за кордон 74 військовозобов’язаних під виглядом волонтерів

На Тернопільщині судитимуть депутата сільської ради, який під виглядом волонтерів переправив за кордон 74-х військовозобов’язаних.

Про це повідомляється на сайті ГУ Нацполіції у Тернопільській області, передає Укрінформ. 

"Слідчі ГУНП в Тернопільській області завершили досудове розслідування щодо організатора незаконної схеми переправлення осіб, які підлягали мобілізації, через державний кордон України. Підозрюваному загрожує до 7 років позбавлення волі", - йдеться у повідомленні.

У ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що підозрюваний, будучи депутатом однієї із сільських рад, був мобілізований та проходив службу в одній із військових частин міста Тернополя, де організував незаконну діяльність. Отримавши доступ до службової документації, він вносив неправдиві відомості в листи-обґрунтування для виїзду волонтерів за кордон з метою ввезення гуманітарної допомоги для військових. 

У документи замість реальних прізвищ водіїв-волонтерів вписував дані ухилянтів. Тоді на підставі підроблених листів-обґрунтувань таких осіб включали до автоматизованої інформаційної системи і вони безперешкодно виїжджали за межі України, проте назад не поверталися. У такий спосіб упродовж липня 2022 – січня 2023 років він допоміг перетнути кордон 74 військовозобов’язаним чоловікам.

Читайте також: Прикордонники затримали ухилянта на акваскутері

Фігуранту слідчі поліції оголосили підозру за ч. 2 ст. 332 (організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинена щодо кількох осіб) Кримінального кодексу України. 

Як повідомляв Укрінформ, учасники корупційної схеми представників районного ТЦК, яку правоохоронці ліквідували на Тернопільщині, за місяць заробляли від 100 000 до 150 000 доларів.

Перше фото ілюстративне: ДПСУ