У Харкові двоє ремонтників коригували ворожі удари по позиціях ЗСУ та мобільних антидронових групах

У Харкові двоє чоловіків, 45 та 57 років, які займаються ремонтними роботами, з лютого 2024 року збирали й передавали ворогу інформацію для планування повітряних атак по позиціях ЗСУ і мобільних групах зі знищення БПЛА.

Про це повідомила у Телеграмі пресслужба Харківської обласної прокуратури, передає Укрінформ.

"За даними слідства, з лютого 2024 року двоє чоловіків, які займаються ремонтними роботами, передавали ворогу інформацію, необхідну для планування повітряних атак по обласному центру. Чоловіки їздили по Харкову і наближених населених пунктах, приховано збираючи відомості про розташування позицій української армії та техніки. Крім того, вони вишукували по місту мобільні вогневі групи по знищенню безпілотників", - йдеться у повідомленні.

Зазначають, що отриману інформацію 45-річний фігурант передавав у телефонному режимі своєму знайомому, який у 2014 році виїхав до тимчасово окупованого Донецька та служить в армії так званої «ДНР». Він, своєю чергою, мав передати російським спецслужбам актуальні координати для нанесення ракетних атак та ударів БПЛА.

Правоохоронці викрили агентів за місцями їх проживання у Харкові. Під час обшуку у них вилучено мобільні телефони з доказами підривної діяльності проти України.

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальні акти: стосовно молодшого коригувальника - за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України), стосовно старшого - за фактом поширення інформації про переміщення, рух та розташування ЗСУ в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 114-2 КК України).

Зараз обвинувачені перебувають під вартою. Їх судитимуть у Харківському районному суді Харківської області. За державну зраду 45-річному фігуранту загрожує довічне позбавлення волі, а його подільнику — до восьми років позбавлення волі.

Читайте також: Окупаційну керівницю Кримської лабораторії судової експертизи судитимуть за держзраду - прокуратура.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснює Управління СБУ в Харківській області.

Як повідомляв Укрінформ, контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала масштабну агентурну мережу російської ФСБ, яка готувала ракетно-бомбові та дронові удари армії РФ по шести регіонах України. Одночасно затримано 9 російських агентів у Дніпрі, Запоріжжі та Сумах, а також в Донецькій, Одеській та Кіровоградській областях.