У Києві затримали 16-річного агента ФСБ, який підпалював авто військових

Фото, відео

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією затримали 16-річного киянина, який на замовлення російської спецслужби підпалював автомобілі Сил оборони

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Встановлено, що на замовлення Федеральної служби безпеки РФ хлопець готував у столиці серію підпалів.

У поле зору загарбників фігурант потрапив, шукаючи швидкого заробітку в телеграм-каналах. В одному з них йому відповів представник російської спецслужби та запропонував співпрацю в обмін на гроші.

"Ворог свідомо завербував неповнолітнього і спочатку поставив перед ним тестове завдання: розвішати по місту листівки антиукраїнського характеру", – поінформували в СБУ.

За даними слідства, після виконання цього "простого" завдання куратор пообіцяв неповнолітньому "великі гроші" в обмін на підпал військових автомобілів. Обов’язковою умовою була відеозйомка цього процесу.

Читайте також: СБУ затримала фітнес-тренера за підпал шести військових автівок у Києві, Дніпрі та Одесі

Відзняті кадри потрібні були ФСБ для підготовки інформаційно-психологічних спецоперацій, мета яких – переконати нібито в Україні існує проросійське "підпілля", котре шляхом підпалів намагається зірвати мобілізацію та допомогти Росії.

Російський куратор заявив, що підпалювати не обов’язково саме військову автівку – можна будь-яку схожу на військову.

Визначивши локації двох потенційних цілей, юнак спочатку сфотографував їх для погодження з ФСБ, після чого підпалив за допомогою легкозаймистої суміші. Це було ще одним його "тестовим" завданням. Таким чином російська спецслужба перевіряла готовність хлопця до вчинення у Києві регулярних підпалів.

Читайте також: На Хмельниччині затримали лідера банди, яка на замовлення Росії палила автівки ТЦК

Правоохоронці своєчасно викрили зловмисника та затримали його "по гарячих слідах". Як виявилося, у разі виконання "перевірчих" завдань ФСБ обіцяла юнакові переказати гроші на його криптогаманець. Обіцяної суми той так і не отримав.

Затриманому оголосили підозру за наступними статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 258 (терористичний акт, вчинений за попередньою змовою групою осіб, що заподіяв значної майнової шкоди);
  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період).

"Незважаючи на юний вік фігуранта, йому загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна", – зазначили в СБУ.

Особу російського куратора правоохоронці вже встановили. Його дії теж кваліфіковані за вищезгаданими статтями. Також росіянину заочно оголосили підозру за ч. 1 ст. 304 Кримінального кодексу України – втягнення неповнолітнього у протиправну діяльність.

Як повідомляв Укрінформ, поліція Києва затримала двох чоловіків, які, імовірно, спалили автомобіль громадської активістки.