На Донеччині затримали агента РФ, який готував ракетні удари по госпіталях та аеродромах

Контррозвідка Служби безпеки України затримала жителя Краматорська, який готував ракетні і дронові удари російської армії по військових госпіталях та аеродромах у Донецькій області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Серед пріоритетних цілей ворога були військові госпіталі та інші медичні заклади, де проходили лікування й реабілітацію українські захисники.

Також росіяни сподівалися розвідати локації оперативних аеродромів на території регіону.

Щоб отримати координати для вогневого ураження, російська розвідка завербувала жителя Краматорська. У поле зору спецслужб РФ чоловік потрапив через свої антиукраїнські коментарі в російських соцмережах.

Подальша комунікація між агентом і його російським куратором відбувалася через один із месенджерів. У ході дистанційного спілкування обидва використовували вигадані нікнейми для конспірації.

СБУ встановила особи представника російської спецслужби та його поплічника з Донеччини і поетапно задокументувала їхні злочини.

Як з'ясувалося, куратор надсилав агенту гугл-мапи районів, які його цікавили. Інформатор наносив на карти розвіддані, додавав опис та пояснення, після чого передавав російській спецслужбі.

Читайте також: СБУ затримала коригувальника подвійного удару російських «Іскандерів» по Одесі

Співробітники СБУ затримали фігуранта за місцем проживання. У затриманого вилучили телефон і комп’ютерну техніку, які він використовував для листування з росіянами.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою, йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала інформаторку російської розвідки, яка допомагала росіянам прорватися до Нью-Йорка на Донеччині.