У Десні поступово сповільнюється рух органічних речовин, що потрапили із Сейму - Міндовкілля

Рух органічних речовин із річки Сейм щодобово сповільнюється завдяки розбавленню цих речовин водами Десни, до Чернігова забруднення дістанеться орієнтовно 3-5 вересня.

Про це Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України повідомило у Фейсбуці з посиланням на Держагентство водних ресурсів, передає Укрінформ.

Так, на сьогодні органічні речовини із Сейму фіксуються на відстані 92 км від його впадіння в Десну, відповідно, до Чернігова залишаються ще 74 км.

Раніше очікувалося, що органічне забруднення досягне Чернігова 30 серпня – 2 вересня (166 км від впадіння Сейму в Десну).

«За даними Держводагентства, 30 серпня по р. Десна органічні речовини рухались зі швидкістю 26 км/добу, 31 – 22 км/добу, 1 вересня – 18 км/добу. Така тенденція буде зберігатися, відповідно забруднення дістанеться Чернігова орієнтовно 3-5 вересня», – поінформували в міністерстві.

Зазначається також, що, за даними моніторингу, стан річки Сейм від кордону з Росією до селища Чаплищі Сумської області стабілізується.

На цій ділянці зафіксоване незначне збільшення розчиненого кисню у воді, зменшення різкого неприємного запаху та відновлення природного кольору.

«У звʼязку з тим, що у воді Сейму відбувається осідання завислих речовин на дно річки – проведення штучної аерації у Сумській області не є можливим, адже це може призвести до повторного забруднення річки», – зауважили в Міндовкіллі.

У міністерстві запевняють, що заходи з оздоровлення річки обовʼязково будуть проведені, але вже після визначення безпечного методу проведення робіт та подолання наслідків надзвичайної події.

Наголошується, що Держводагентство спільно з Державною екологічною інспекцією цілодобово аналізують отримані від лабораторій та експертів дані, напрацьовують відповідні заходи.

Як повідомлялося, днями Регіональний офіс водних ресурсів у Сумській області заявив про погіршення якісного стану води в річці Сейм, яка є лівою притокою Десни. Ішлося, зокрема, про забруднення води за течією Сейму, а також про замор риби в ньому.

Читайте також: Глава Міндовкілля: Вживаємо заходів, щоб забруднення з Сейму не дійшло до водозабору Києва

У Державній екологічній інспекції пізніше поінформували, що перевищень хімічних або високотоксичних компонентів у Сеймі та Десні немає, натомість виявлене забруднення органічного характеру.

З метою локалізації органічного забруднення із Сейму фахівці розпочали на Десні роботи з абсорбції забруднювальних речовин, насичення води киснем й запуску активного мулу.

1 вересня стало відомо, що забруднені води Десни вже дісталися Кладьківки Чернігівської області.