На Полтавщині та Закарпатті ліквідували ботоферми, які працювали на спецслужби РФ

Фото

У Полтавській та Закарпатській областях правоохоронці знешкодили дві ботоферми, які постачали російським спецслужбам фейкові акаунти для проведення інформаційних диверсій проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Служба безпеки України.

Встановлено, що російські спецслужби використовували зареєстровані в Україні облікові записи для поширення дезінформації про суспільно-політичну ситуацію в державі нібито від імені українських громадян. Також застосовували фейкові акаунти для поширення дискредитаційних повідомлень про діяльність Сил оборони і ситуацію на фронті.

Спільно з Національною поліцією СБУ викрила організаторів ботоферм. Зловмисниками виявилися двоє місцевих фахівців у сфері ІТ.

Так, у Полтавській області чоловік створив на замовлення Росії майже 15 тисяч анонімних акаунтів у різних соцмережах та месенджерах. Щоб приховати злочин, намагався продати облікові записи через даркнет з розрахунку 1,5 долара за одного віртуального користувача.

Ботоферма з відповідним обладнанням та сім-картами українських операторів була розташована безпосередньо у квартирі зловмисника.

У Закарпатській області правоохоронці ліквідували канал підпільного продажу до Росії унікальних ІР-адрес, зареєстрованих на території регіону. Це дозволяло російським користувачам видавати в інтернеті себе за українців.

Для конспірації фігурант отримував кошти від замовників через російські платіжні системи у вигляді криптовалюти.

Слідчі оголосили обом фігурантам підозру за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України – несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Читайте також: У Харкові затримали колаборантку, яка збирала матеріали для ток-шоу Скабєєвої і Соловйова

Розслідування тривають. Підозрюваним загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, у червні СБУ нейтралізувала дві ботоферми, які допомагали російським спецслужбам зламувати телефони українських захисників та поширювати кремлівську пропаганду.