В Острозькому замку відкрили виставку, присвячену битві під Оршею

Фото

В Острозькому замку на Рівненщині відкрили виставку, присвячену битві біля Орші.

Про це в Телеграмі повідомив голова Рівненської облради Андрій Карауш, передає Укрінформ.

«1514 рік, над Дніпром біля Орші, це нинішня Білорусь, об'єднане військо українців, литовців та поляків на чолі з Костянтином Острозьким розбило московські війська. І ця перемога прославила нашого князя на всю Європу», - йдеться у повідомленні.

Голова облради зазначив, що цій історичній події цьогоріч 8 вересня виповнилось 510 років. За його словами, в Острозькому замку урочисто відкрили виставку «Орша 1514: Тріумф волі і єдності», її організував державний історико-культурний заповідник у співпраці з громадською організацією «Братство ім. князів Острозьких» за підтримки Польського Інституту в Києві.

В Острозькому замку відкрили виставку, присвячену битві під Оршею / Фото: t.me/andriykaraush

Карауш розповів, що експозиція пропонує унікальний погляд на битву під Оршею, представлена інтерактивна картина «Битва під Оршею», масштабні моделі бою, а також пам'ятні монети, портрети та інші артефакти, що розповідають про славну сторінку української, польської та литовської історії. Вона дозволяє зануритися в події, які символізують волю та єдність народів у боротьбі за свободу. Виставка триватиме три місяці.

Читайте також: У Британії проходить виставка «Україна: від минулого до майбутнього»

Як інформує державний історико-культурний заповідник Острога, найславетнішою сторінкою в житті Костянтина Острозького стала перемога князя у великій битві під містечком Орша, що на території сучасної Білорусі. Ця битва була ключовою перемогою Великого Гетьмана Литовського, у Московсько-Литовській війні (1512 — 1522 рр.) яку ще називають Десятирічною війною.

Як повідомляв Укрінформ, у Рівненському обласному краєзнавчому музеї на виставці представили почаївські стародруки.