СБУ затримала ексзаступницю голови Волинської ОВА, яка «заробляла» на ухилянтах

Фото

Правоохоронці затримали та оголосили підозру колишній заступниці голови Волинської обласної військової адміністрації, яка сприяла ухиленню від мобілізації та нелегальному виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Під час перебування на посаді в обладміністрації фігурантка налагодила механізм втечі чоловіків під виглядом водіїв-перевізників гуманітарних вантажів. Вартість такої послуги становила до 5 тисяч доларів.

Для реалізації схеми організаторка залучила директора місцевого благодійного фонду, який влаштовував військовозобов’язаних водіями міжнародних рейсів.

У такий спосіб персональні дані військовозобов’язаних вносили до інформаційної системи “Шлях”, що дозволяло їм виїхати за кордон як волонтерам.

Для пошуку потенційних клієнтів та передачі грошей зловмисниця залучила ще сімох спільників.

Читайте також: Цьогоріч викрили понад 200 злочинних груп, які налагодили схеми втечі за кордон

Співробітники СБУ задокументували злочинні дії учасників оборудки і затримали організаторку.

Під час обшуків у помешканнях фігурантів вилучили мобільні телефони та ноутбуки із доказами незаконної діяльності.

Ексчиновниці та її спільникам повідомили про підозру за ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній); ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ, вчинене групою осіб за попередньою змовою); ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене злочинною організацією).

Експосадовиця перебуває під вартою. Їй та спільникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, начальників Бориспільського і Бучанського територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, а також їхнього спільника, яких викрили на організації схем уникнення мобілізації військовозобов’язаними, триматимуть під вартою безальтернативно.