На Хмельниччині зафіксували проліт російського безпілотника поруч із АЕС

Уночі зафіксували проліт російського безпілотника поруч із Хмельницькою АЕС.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

«Сьогодні під час нічної атаки був зафіксований проліт російського ударного БПЛА типу «Шахед» у безпосередній близькості до Хмельницької атомної станції. Пізніше він був збитий силами ППО України», - написав Тюрін.

За його словами, Росія свідомо прокладає маршрути ракет та ударних дронів так, щоб вони проходили, зокрема, над атомними обʼєктами України.

"Під час нічної повітряної атаки російський дрон пролетів у безпосередній близькості з промисловим майданчиком однієї з діючих атомних електростанцій. Злочинні дії Росії загрожують радіаційній безпеці не лише України, але й усього європейського континенту", - йдеться у повідомленні Міненерго.

Перший заступник міністра енергетики Юрій Шейко зауважив, що це вже не перший випадок прольоту дрона над українськими АЕС. "Є всі підстави вважати, що країна-агресор свідомо прокладає маршрути дронів та ракет над АЕС, створюючи загрозу для радіаційної безпеки регіону", - прокоментував він.

Читайте також: На Хмельниччині через атаку дронів горить склад

Повідомляється, що Міненерго проінформувало Міжнародну агенцію з атомної енергії (МАГАТЕ) та Координаційну раду міністрів енергетики країн ЄС про чергове грубе порушення Росією вимог атомної та радіаційної безпеки.

"Україна робить усе можливе для захисту атомних електростанцій і безпечної їх експлуатації в умовах постійних атак Росії на енергетичну інфраструктуру, зокрема на підстанції, від яких прямо залежить режим роботи АЕС", - зазначили у міністерстві.

Як повідомлялося, вночі та вранці протиповітряна оборона знищила над Хмельниччиною 11 безпілотників.