На Донеччині з початку року СБУ викрила 57 інформаторів

У Донецькій області за вісім місяців 2024 року СБУ викрила та затримала 57 ворожих інформаторів, які діяли також в різних регіонах України.

Про це на онлайн-брифінгу повідомила керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, передає кореспондент Укрінформу.

«Протягом восьми місяців 2024 року ми затримали 57 ворожих інформаторів, які діяли окремо або в складі агентурних груп не тільки у Донецькій області, а ще й в інших регіонах України», - сказала Прищепа.

Вона зазначила, що, зокрема, на Донеччині затримали ще одного учасника масштабної агентурної мережі ФСБ, яку нейтралізувати наприкінці липня і на початку серпня цього року.

Тоді у результаті спецоперації у шести регіонах України одночасно затримали дев'ятьох російських агентів, які коригувати повітряні удари Росії по Дніпру, Запоріжжю, Чернігову, Сумах, діяли в Донецькій, Одеській і Кіровоградській областях.

«Наразі викрито десятого учасника ворожої агентури, який шпигував за Силами оборони на найважливішому зараз напрямку фронту - на Покровському. Зловмисник розвідував локації особового складу та важкого озброєння Збройних Сил України поблизу Покровська і сусіднього Мирнограда», - заявила співробітниця СБУ.

За її словами, у зоні особливої уваги цього агента були укріплені та вогневі позиції української артилерії, яка тримає під вогневим контролем штурмові групи окупантів. Також фігурант відстежував маршрути руху та кількість військових колон, які прямували на підсилення передових позицій українських військ. Розвіддані були потрібні росіянам для підготовки нових наступальних операцій, спрямованих на захоплення Покровська та прилеглих населених пунктів.

Читайте також: СБУ викрила російського агента, який шпигував за військовими на Краматорському напрямку

Для виконання ворожого завдання агент особисто обходив прифронтову місцевість та фіксував розташування підрозділів Збройних сил України і Сил оборони.

«Співробітники СБУ задокументували злочинні дії фігуранта та затримали його за місцем проживання. Ним виявився 40-річний місцевий житель, який потрапив у поле зору ФСБ, як активний прокремлівський коментатор у Телеграм-каналах», - повідомила Прищепа.

Під час обшуків у затриманого було вилучено мобільний телефон та комп'ютерну техніку з доказами злочинних дій. Йому повідомлено про підозру за ч.2 статті 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі інформатор перебуває під вартою.

Як повідомлялося, Служба безпеки України затримала російського інформатора, який перетворив свою квартиру в «спостережний пост» та шпигував за Силами оборони у Запоріжжі.