В Сумах художник зареєстрував петицію та пропонує перенести День міста на Покрову

Ексклюзив

В Сумах художник, громадський активіст зареєстрував петицію та пропонує перенести святкування Дня міста на Покрову.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив сум'янин, художник, громадський активіст Костянтин Аленінський.

"Зареєстрував та прошу підтримати пропозицію перенесення Дня міста Суми на Покрову - 1 жовтня. Зараз в Сумах святкують День міста в першу суботу вересня. Це не відповідає реаліям і дисонує з сучасністю, адже 2 вересня - день "визволення" міста 1943 року. Важко зараз пояснювати школярам та студентам про "визволення" 2 вересня, враховуючи, що 24 лютого 2022 року на нашій пам'яті було спробою такого ж саме "визволення", - пояснив він.

Костянтин Аленінський зазначив, що Покрова є покровительницею Сумського козацького полку, власне, покровительницею міста у нинішній страшній війні та має вберегти Суми сьогодні і в майбутньому від "визволення" жахливим сусідом з півночі.

"Цю пропозицію щодо перенесення святкування Дня міста Суми на Покрову 1 жовтня підтримав також єпископ Сумський та Охтирський Мефодій. То ж це дасть можливість поєднати світське й сакральне свято, щоб День міста був не просто розважальним заходом із застіллям, а й також сакральним днем, та - що дуже важливо - Днем пам'яті про захисників, які ціною власного життя та здоров'я зараз захищають місто. Ми маємо пам`ятати ціну нашого життя, наших радощів та наших посмішок", - сказав він.

Підтримати петицію можна за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, у Сумах від 2022 року змінено 180 топонімів, іще 30 - у старостинських округах громади.

Читайте також: Від початку війни із РФ в Україні на честь поліцейських перейменували майже 30 вулиць - НПУ

Раніше повідомлялося, що протягом дня 15 вересня ворог здійснив 43 обстріли прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 103 вибухи. Вночі та зранку 16 вересня росіяни обстрілювали прикордоння Сумщини 13 разів. Зафіксовано 25 вибухів.