На Донеччині, крім прифронтових громад, почали сіяти озимину

На Донеччині почали сівбу озимих зернових культур, але не у прифронтових громадах - там аграрії чекатимуть весняної посівної.

Про це на онлайн-брифінгу заявила заступниця директора департаменту агропромислового комплексу і земельних ресурсів Донецької ОВА Олена Рибакова, передає кореспондент Укрінформу.

«Починається кампанія із сівби озимих культур, але аграрії прифронтових громад, де фронт, на жаль, рухається в наш бік, не планують сіяти восени <...> Вони будуть чекати на весняну посівну, і ті площі, якщо буде дозволяти ситуація на фронті, засіють уже ярими культурами», - сказала Рибакова.

У департаменті кореспонденту Укрінформу уточнили, що цієї осені на Донеччині заплановано посіяти озимі культури на зерно на площі 65,2 тис. га. З них озимою пшеницею мають засіяти 63 тис. га, озимим житом - 0,2 тис. га, озимим ячменем - 2 тис. га. Станом на 17 вересня озиму пшеницю посіяли на 2,41 тис. га (3,8% від запланованих площ), озимі жито та ячмінь в області ще не сіяли.

Читайте також: Посухою охоплені близько 70% площ для посіву - Укргідрометцентр

Як повідомлялося, у 2021 році на Донеччині засівали 1,41 млн га земель. У рік повномасштабного вторгнення площі посівів скоротилися до 406 тис. га, у 2023 році - до 364 тис. га. Станом на зараз ворог окупував майже 60% території області. Фронт активізувався, особливо на Покровському напрямку.

Фото ілюстративне