З Донеччини евакуювали у Дніпро вже десяту «половецьку бабу»

З Донеччини, із зони бойових дій, евакуювали у Дніпро на тимчасове збереження вже 10-ту половецьку кам'яну скульптуру (кам’яну бабу) XI - XIII століття.

Про це у Фейсбуці повідомив співробітник Дніпропетровського національного історичного музею Юрій Фанигін, передає Укрінформ.

«На вихідних 10-у скульптуру було доставлено з Донбасу до Дніпра на тимчасове збереження. Та ще і яку скульптуру. Величезного воїна, у гарному збереженні», - написав Фанигін.

Він зазначив, що «бабою» не обмежилися, а додатково перевезли не менш унікальну спадщину, а саме сільськогосподарський реманент кінця XIX початку XX століття: величезні та менші жорна млина, гармани, валки та навіть двометрове вапнякове корито.

За словами Фанигіна, була проведена велика комплексна робота, і перевезення було здійснено завдяки фінансуванню Товариства українців у Фінляндії «Vassili Goutsoul та Lukas Stasevskij».

Він подякував усім за участь у збереженні культурної спадщини України і повідомив, що артефакти будуть зберігатися у Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Яворницького.

Раніше Фанигін писав, що вони отримали подяку від Донецького обласного управління культури за активну участь в евакуації половецької кам'яної пластики XI - XIII століття із зони бойових дій.

Евакуйовувати кам’яних «баб» у Дніпро почали на початку березня 2024 року за допомогою небайдужих волонтерів.

Читайте також: На Рівненщині під час розкопок віднайшли споруду X століття

Як повідомлялося, Донеччина перебуває під постійними обстрілами російських військ, майже щодня ворог убиває та травмує цивільних жителів, руйнує будинки, підприємства, енергетичні, газові та інші інфраструктурні об’єкти.

Донецька область має найбільшу протяжність лінії фронту - близько 300 км. Наразі фронт активізувався, особливо на Покровському напрямку.