Причиною забруднення повітря в Києві є горіння торфовищ у Деснянській громаді

Причиною погіршення стану повітря у Києві у п'ятницю, 20 вересня, є горіння торфовищ на території Деснянської територіальної громади, інших екосистем й осінні перепади температур.

Про це генеральний директор державного підприємства "Ліси України" Юрій Болоховець повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Ймовірна причина смогу в Києві - горіння торф'яників на території Деснянської ТГ між Косачівкою та Лошаковою Гутою. Про це свідчать напрямок вітру та зафіксовані супутником термоточки", - наголосив Болоховець.

За його словами, причиною забруднення повітря не є лісові пожежі на територіях ДП "Ліси України".

Завдяки цілодобовій роботі лісівників та ДСНС України у Київській області всі пожежі ліквідовані, зауважив Болоховець.

Читайте також: Покращення стану повітря у Києві та області прогнозують через декілька годин

Єдине займання лісу сталося вранці 20 вересня на території Бориспільської філії ДП "Ліси України". Пожежу спричинила чергова повітряна атака росіян на Київ. Лісівники майже миттєво локалізували займання на площі 0,1 га і вже його загасили.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України пояснили, що причиною погіршення якості повітря у Києві, окрім горіння торфовищ, є пожежі в інших екосистемах та осінні перепади температур.

Причиною погіршення є горіння торф'яників, інших екосистем та осінні перепади температур. Станом на 10:00 у повітрі Києва та його околицях фіксується значне перевищення дрібнодисперсних частинок (пил, сажа, дим). Причина - горіння торф'яників, основним викидом яких є тонкодисперсні частки (PM2.5 та PM10), які є компонентами диму", - ідеться у дописі.

Для зменшення можливого негативного впливу на здоров'я від забруднення повітря слід обмежити перебування на вулиці; утриматися від фізичного навантаження просто неба; щільно зачиняти вікна і двері; відмовитися від провітрювання квартири та за можливості користуватися системами кондиціонування й очищення повітря; проводити вологе прибирання; збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день; у разі захворювання органів дихальної системи мати при собі необхідні ліки; у разі погіршення самопочуття - звернутися до лікаря.

Особливу увагу на ці поради мають звернути люди із хворобами дихальної і серцево-судинної систем, зауважили в Міндовкілля.

Стан повітря та радіаційний фон можна відстежувати в режимі реального часу на вебресурсі Міндовкілля "Екозагроза".

У міністерстві нагадали, що щороку восени через перепади температур вдень і вночі відбуваються температурні інверсії, які викликають накопичення шкідливих речовин у приземному шарі повітря. Тепле повітря та вологість призводять до туману, і шкідливі речовини з різних джерел викидів майже не розсіюються. Це впливає на якість повітря та показники забруднення.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві зранку 20 вересня спостерігається тимчасове погіршення якості повітря.