На трьох розмінованих ділянках Миколаївщини виявили забруднення важкими металами

Фото

Фахівці виявили забруднення небезпечними важкими металами ґрунтів на трьох уже розмінованих ділянках Первомайського району Миколаївської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони України.

На трьох розмінованих ділянках Миколаївщини виявили забруднення важкими металами /Фото: mil.gov.ua

На наявність важких металів досліджувалися ґрунти з околиці міста Снігурівка та району села Киселівка Первомайської селищної громади, які зазнали значних пошкоджень внаслідок обстрілів і тимчасового захоплення російськими військами.

Проби ґрунтів військові екологи відібрали у місцях із найбільш пошкодженими генетичними шарами ґрунту. Для точного визначення координат вони використовували геодезичний GPS-приймач GNSS HiPer SR.

За допомогою методу рентгенофлуоресцентної спектроскопії та приладу ProSpektor-3 проведений експрес-аналіз на наявність важких металів. За результатами аналізу були виявлені стронцій, цирконій, залізо, калій, кальцій, титан, магній, барій та інші хімічні елементи.

Детальніший аналіз відібраних зразків ґрунту буде проведений у стаціонарних умовах лабораторії Центру досконалості протимінної діяльності та екологічної безпеки за відповідними методиками.

За словами керівника Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки полковника Руслана Берегулі, дослідження проводяться відповідно до рішення Національного органу з питань протимінної діяльності, затвердженого Прем'єр-міністром України.

"На основі отриманих результатів Кабінет Міністрів України розробить рекомендації щодо подальшого використання розмінованих земель в агропромисловому комплексі країни. Ми маємо забезпечити безпечне повернення цих територій до господарського обігу", - зауважив Берегуля.

Читайте також: Очільнику Нацполіції показали техніку для розмінування з дистанційним керуванням

У дослідженнях забрудненості ґрунтів беруть участь представники Національної академії наук України, Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державної служби з надзвичайних ситуацій та інших центральних органів виконавчої влади.

Проби ґрунтів також планується взяти у Херсонській, Харківській, Сумській і Чернігівській областях.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок дій російських загарбників екологія в Луганській області зазнала збитків більш як на пів трильйона гривень.