У Харківській ОВА прокоментували закупівельну ціну на деревину для фортифікацій

Харківська обладміністрація знову купує деревину для будівництва фортифікацій не напряму у лісових господарств, що збільшує закупівельну ціну.

Про це, відповідаючи на запитання журналістів, сказав начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов на спільному брифінгу з заступником голови НАЗК Сергієм Гупяком, передає кореспондент Укрінформу.

“Пояснюю. Знову ж таки, це буде предметом розгляду “Прозорості і підзвітністості”. Ретельно проаналізуємо. Те, що я розумію: там, де є об’єм, закуповуємо в державних органах, однак державні органи не забезпечують логістику. Приватники забезпечують логістику. Тому потрібно просто проаналізувати структуру цієї ціни: або логістика включена, або ні. Однак цей кейс ми обов’язково розглянемо на черговому засіданні нашої групи "Прозорість та підзвітність", - зазначив Синєгубов.

Він додав, що Інститут судових експертиз, з яким ОВА уклала меморандум, уже перевірив більш як 70% фортифікаційних об'єктів, зведених на замовлення адміністрації.

“Коли будуть складені висновки судових експертів, ми це прокомунікуємо”, - пообіцяв начальник ОВА.

Зі свого боку Сергій Гупяк повідомив, що під час роботи у Харкові обговорювалися, в тому числі, і фортифікації.

“Ми проговорили, на наш погляд, найбільш важливі три сфери для регіону: це сфера відбудови, фортифікаційні споруди, а також питання лісової сфери. Відновлення, всі ми прекрасно розуміємо, що і зараз це потрібно, і в повоєнний період це буде найактуальнішим питанням, щоб ці процеси були якісними, прозорими, з мінімальними корупційними ризиками. Але зараз ми бачимо, що ця сфера має досить багато проблемних питань”, - сказав Гупяк.

Як днями повідомила громадська організація “Харківський антикорупційний центр”, яка займається моніторингом закупівель, департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА після майже тримісячного періоду знову закупляє деревину у приватних фірм, а не напряму у лісгоспів. Середня вартість одного кубометра за договорами, укладеними 9-13 вересня, становить ₴4896. А, наприклад, за договором від 10 вересня із Жовтневим лісовим господарством ДП “Ліси України” кубометр коштує ₴2740.

Як повідомлялося, питання якості, кількості, належного розміщення фортифікацій в області почали обговорювати після прориву окупаційної армії на Харківському напрямку 10 травня.

Читайте також: Уряд цьогоріч виділив ₴40 мільярдів на фортифікації третьої лінії оборони - Прем'єр

25 травня ДБР розпочало слідство щодо командирів 125-ї окремої бригади тероборони та деяких приданих до бригади підрозділів. Заявляється, що бюро перевіряє рівень забезпечення та укомплектування людьми, зведення фортифікаційних споруд, взаємодію між військовими підрозділами, дії керівництва усіх ланок, можливі факти безпідставного залишення бойових позицій підрозділами ЗСУ.

У Харківській ОВА повідомили, що будують і відповідають за третю лінію оборони, перша та друга - зона відповідальності військових.

Громадська організація "Харківський антикорупційний центр" повідомляла, що фірми, з якими ОВА підписувала договори на будівництво, закуповують деревину не напряму у лісгоспів, і через це державі завдаються мільйонні збитки.