Групу агентів ГРУ, яку знешкодили в Одесі, очолював «тамплієр» Мальцев

Днями Служба безпеки України затримала в Одесі керівника проросійського угруповання, яке готувалося до захоплення влади в місті, Олега Мальцева та його “праву руку".

Про це Укрінформу повідомили в Одеській обласній прокуратурі.

На питання, коли розпочнеться суд у справі Мальцева, в прокуратурі розповіли, що «тільки розпочате досудове розслідування. Запобіжний захід обраний».

Також у відомстві додали, що повідомлять, коли справу буде скеровано до суду.

Як повідомлялося, за даними СБУ, у Мальцева та його поплічника було вилучено понад 70 одиниць вогнепальної зброї з оптичними прицілами та боєприпаси, а також бронежилети, шоломи, балістичні окуляри та інше тактичне спорядження. За інструкцією російської спецслужби, ще на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зловмисники готувалися до силового захоплення державних установ в Одеській області.

Окрім штурмів адміністративних будівель, фігуранти мали атакувати Сили оборони з тилу, якби війська РФ наближалися до Одеси.

Резидентом (старшим) агентурно-бойової групи російського ГРУ був 49-річний житель Криму Олег Мальцев.

Після захоплення півострова він переїхав до Одеси, де почав формувати оперативно-бойові загони під виглядом декількох громадських організацій.

Для загалу ці організації займалися питаннями військової історії, екології та юриспруденції і були відомі в Одесі як «секта Мальцева» чи «одеські тамплієри». Насправді ж псевдовчені створили підпільні групи - снайперів, розвідки, зв’язку, оперативного забезпечення та одну з основних груп, штурмову. «Королем» угруповання вважався Мальцев, його авторитет був беззаперечним.

Активно "мальцевські" воювали і з журналістами — так, щоб приховати статтю «Думської» з видачі пошуку Google, у мережі з'явилося українське рішення суду, яке на перевірку виявилося фальшивкою. Автора матеріалів Дмитра Бакаєва переслідували, спеціально створивши для цього десятки блогів і поширивши відео «психологічних експертиз». Також, за даними ІМІ, у 2015 році Мальцев публічно погрожував і оголосив “полювання” на журналістів “7 каналу” та “Третього цифрового”, що опублікували журналістське розслідування зі згадкою про нього.

За даними Думської, Олега Мальцева та його найближчого соратника Костянтина Слободянюка затримали 12 вересня. Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Читайте також: У Харкові затримали зрадника, який наводив російські ракети на свою бригаду

Як повідомляв Укрінформ, в Одесі знешкодили групу агентів ГРУ, яка готувала силове захоплення міста.

Фото: Одеська обласна прокуратура