На Чернігівщині погіршується якість води у річці Сейм - Міндовкілля

У Чернігівській області спостерігається погіршення якості води у річці Сейм в районі Батурина, на Київщині — переміщення забруднення не фіксується.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України повідомило у Телеграмі щодо актуальної інформації на річках Сейм та Десна.

“24 вересня переміщення забруднення у Київській області не фіксується. Якість води на річці Десна у місцях водозаборів у Києві та Броварах у межах норми. У пункті водозабору міста Бровари хімічне споживання кисню - 28,23 міліграма на дециметр кубічний, при нормі 30, розчинений кисень у нормі і становить 7,21 міліграма на дециметр кубічний”, - ідеться у повідомленні.

У пункті водозабору Києва хімічне споживання кисню - 25,77 міліграма на дециметр кубічний, розчинений кисень - 7,19 міліграма на дециметр кубічний.

Перевищень за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. Загибелі риби не виявлено. По азоту амонійному, нітритах та хлоридах перевищень не зафіксовано.

Водночас "на Сумщині спостерігається переміщення забруднення по руслу річки Сейм. Воно не несе такої загрози, як попереднє", - зауважили в Міндовкіллі.

Покращення фіксується по пункту с.Чумакове - тут хімічне споживання кисню у нормі та становить 30,8 міліграма на дециметр кубічний; розчинений кисень - 4,03 при нормі не менше 4 міліграм на дециметр кубічний.

На ділянці с. Мутин - с. Озаричі: хімічне споживання кисню знизилося і становить 76-88,4 міліграм на дециметр кубічний. Розчинений кисень на ділянці відсутній. На ділянці річки поблизу с. Пруди – с. Хижки фіксується незначне покращення: вміст розчиненого кисню – 1,08-1,11 міліграма на дециметр кубічний при нормі не менше 4 міліграм на дециметр кубічний, показник хімічного споживання кисню у нормі і становить 34,4-42,0 міліграма на дециметр кубічний. Азот амонійний перебуває у межах норми.

У Міндовкіллі зазначили, що “на Чернігівщині спостерігається погіршення якості води у річці Сейм. У Батурині зафіксоване перевищення по хімічному споживанню кисню у 2,2 рази, розчинений кисень становить 0,36-0,82 міліграма на дециметр кубічний. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень не виявлено”.

Читайте також: Забруднення Десни: у Броварах зафіксували у воді незначні зміни щодо кисню

Результати вимірювань проб води річки Десна на Чернігівщині свідчать, що якість води покращилась у всіх пунктах. Розчинений кисень - у межах норми і становить 6,75 – 8,67 міліграма на дециметр кубічний. Вміст азоту амонійного, нітритів, фосфатів та хлоридів не перевищує нормативні значення.

За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна у Сумській та Чернігівській областях, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.

Як повідомляв Укрінформ, начальник Чернігівської обласної військової адміністації В'ячеслав Чаус зазначив, що у річці Сейм спостерігається нова зона забруднення, однак вона не несе такої загрози, як попередня.

Фото: Суспільне Суми