До кінця року всі українські області мають укласти угоди про партнерство з регіонами Франції

До кінця року керівництво всіх українських областей має підписати партнерські угоди з регіонами Франції, а представники районної влади - знайти партнерів на рівні французьких департаментів

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йшлося на брифінгу за підсумками Конгресу французьких регіонів у Страсбурзі, в якому вперше взяла участь представницька делегація Української асоціації районних та обласних рад (УАРОР).

«Наша українська команда твердо націлена на результат, щоб усі регіони - як ті, що в тилу, так і ті, котрі опинились на прифронтових рубежах, - отримали надійного партнера. Ми бачимо, що французи готові рухатись далі», - розповіла президентка УАРОР та голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

За її словами, Харківщина вже має подібні домовленості з французьким регіоном Гран-Ест (Великий Схід), який виступив організатором зібрання.

«Нам було важливо зрозуміти, як саме функціонує зараз місцева влада, в умовах війни. Які обов’язки на неї покладено, як регіони співпрацюють між собою. Це та інформація, яку можна дізнатись лише з особистих зустрічей. Ми думаємо, як саме ми можемо підтримувати вас під час війни, але також йдеться і про майбутнє, а саме про відбудову. Які саме проєкти можна зараз планувати на рівні місцевої влади в Україні та Франції – це і агробізнес, і промислове виробництво, і будівництво», - зазначила Бріджит Торлотінг, заступниця президента регіону Гранд-Ест із європейських та міжнародних відносин.

Читайте також: Франція до кінця року виділить €60 мільйонів на підтримку української енергетики

На її думку, співпраця на рівні місцевої влади двох країн буде гарним прикладом для всієї Європи.

«Підписання майбутніх угод між нашими регіонам – це не що інше, як лише початок тривалої історії», - відзначила вона.

На Конгрес приїхали представники 13 регіонів України, зокрема, голови Миколаївської, Чернівецької, Херсонської облради, заступники голів Черкаської та Чернігівської облрад, а також голови Черкаської, Херсонської, Одеської, Лозівської, Чугуївської, Фастівської, Вінницької райрад. Це найбільше представництво українських регіонів у Франції від початку повномасштабного вторгнення.

Читайте також: Україна і Франція домовились про співпрацю у сфері стратегічних комунікацій

26 вересня у рамках пленарної сесії Конгресу заплановано проведення круглого столу за участі української делегації, яка матиме змогу обмінятись досвідом та встановити особисті контакти з французькими колегами. Також відбудеться офіційна церемонія підписання угоди про партнерство між УАРОР та асоціацією «Регіони Франції».

Нині лише чотири області України поєднані рамковими угодами з регіонами Франції: Харківщина - Гранд Ест, Одещина - Прованс-Альпи-Лазурний Берег, а також Київська та Чернігівська області з регіоном Іль-де-Франс.

Як повідомляв Укрінформ, в УАРОР заявили про намір укласти угоду з Асоціацією регіонів Франції, що знаменуватиме розвиток партнерства між двома країнами не лише на міждержавному, а й на місцевому рівні.