В Одесі хочуть демонтувати 19 пам’ятників з російською символікою

В Одесі планують провести демонтаж та перенесення 19 пам’ятників, що містять символіку російської та імперської політики.

Про це йшлося на засіданні виконкому Одеської міськради 26 вересня, передає Укрінформ.

«Розпорядженням голови ОВА від 26 липня органом місцевого самоврядування доручено провести демонтаж пам’ятників, що містять символіку російської та імперської політики. У списку 7 з 19 об’єктів мають статус пам’яток культурної спадщини», - повідомив заступник мера Олександр Філатов.

За його словами, мер Одеси Геннадій Труханов звернувся з листом до ОВА щодо перегляду розпорядження, проте звернення було відхилено.

На виконання цього розпорядження, за словами Філатова, ОМР потрібно розробити технічну документацію, яка відповідно до процедури буде передана до органів охорони культурної спадщини вищого рівня.

Читайте також: Для знесення памятника Пушкіну в Одесі необхідна відповідь від ЮНЕСКО - міськрада

«Управління капітального будівництва ОМР визнано замовником демонтажу з публічного простору пам’ятників та пам’ятних знаків. Далі Управління із залученням експертів проведе обстеження пам’яток. Буде сформовано бачення, чи всі пам’ятки потребують розробки документів проєктних робіт. Після того, як ОМР виділить кошти, будуть проведені тендери на проведення проєктних робіт. Після проведення експертизи цих проєктних робіт буде виділено кошти на демонтаж. Рішення приймуть на сесії», - пояснив Філатов.

Також він підкреслив, що Закон України про захист культурної спадщини забороняє зносити, переносити та змінювати пам’ятки та їх частини. Тому для демонтажу пам’ятки її спочатку потрібно виключити з держреєстру. Це рішення приймає Мінкульт за зверненням ОВА. Водночас закон допускає вийняток про те, що переміщення пам’ятки на інше місце допускається у випадку, коли неможливо зберегти пам’ятку на місці за умови проведення комплексу наукових досліджень з вивчення пам’ятки.

«Для такого перенесення також потрібен дозвіл Мінкульту, ОВА має звернутися за таким дозволом та подати пакет документів. Окремо потрібно узгодити з Мінкультури питання вимог міжнародних конвенцій про проведення перетворень в межах об’єкту ЮНЕСКО», - сказав Філатов.

Читайте також: Труханов заявляє, що перейменування вулиць «обнулить» Одесу

Він зазначив, що значна частина пам’ятників за розпорядженням голови ОВА була встановлена багато років тому, і проєктна документація не збереглася. З метою дотримання безпеки під час демонтажу та збереження самих об’єктів, що мають мистецьку та культурну цінність, потрібно провести передпроєктні обстеження цих пам’ятників та отримати рекомендації спеціалістів щодо проведення демонтажу та потреби розробки технічної документації і її вартості в розрізі всіх 19 об’єктів. Потім буде визначено потребу у фінансуванні з бюджету міста та складено графік демонтажу.

Як повідомляв Укрінформ, для того, щоб демонтувати пам’ятник Олександру Пушкіну на Думській площі в Одесі, міськрада має отримати відповідь від ЮНЕСКО, адже монумент знаходиться в охоронній зоні.

Фото: Вікіпедія