У Дніпрі подружжя шпигувало за українською ППО та підпалювало об’єкти Укрзалізниці

Контррозвідка Служби безпеки затримала у Дніпрі двох агентів ФСБ, які передавали загарбникам локації української протиповітряної оборони та вчиняли підпали на Укрзалізниці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Фігуранти діяли в парі з чітким розподілом обов’язків під час виконання ворожих завдань.

Так, наприклад, 36-річна жінка розвідувала місця базування підрозділів протиповітряної оборони Збройних сил України, які прикривають місто від російських ракетно-дронових атак.

Насамперед вона намагалася виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів та радіолокаційних станцій українських військ.

Фігурантка здійснювала фото- та відеофіксацію військових об’єктів і позначала їх координати на електронних картах та передавала дані своєму 40-річному чоловікові, а він месенджером пересилав їх ФСБ.

Окрім цього дніпрянин займався підпалами. Задокументовано, що він спалив релейну шафу на одній з головних ліній залізничного сполучення в регіоні. Процес загоряння агент відзняв на камеру свого телефону для звіту перед російським куратором.

У подальшому фігурант мав продовжити серію підпалів на стратегічно важливих об’єктах Укрзалізниці. Таким чином загарбники сподівалися порушити транспортну логістику Сил оборони на східному та південному напрямках фронту.

Читайте також: Контррозвідка затримала кілера ФСБ, який намагався вбити посадовця в Запоріжжі

Контррозвідники СБУ задокументували злочинні дії подружжя і затримали зловмисників. Також Служба безпеки провела комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ.

За даними слідства, фігуранти почали співпрацювати з російською спецслужбою у червні цього року. Спочатку ФСБ дистанційно завербувала чоловіка, який шукав швидкого заробітку на Телеграм-каналах.

Потім зрадник залучив до злочинної діяльності свою дружину.

Щоб виконати перевірочне завдання загарбників, агенти розклеювали по місту провокаційні листівки, де пропонували легкі гроші за виконання завдань росіян.

Під час обшуку у затриманих вилучено засоби підпалу, ворожі прокламації та мобільні телефони із доказами комунікації з ФСБ.

Правоохоронці повідомили агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), а дії його дружини кваліфіковано за ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Зловмисники перебувають під вартою. Зраднику загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна, його спільниці – 8 років тюрми.

Як повідомляв Укрінформ, керівник агентурної групи ФСБ на Запоріжжі дістав довічне ув’язнення.

Фото: СБУ