Збитки на ₴54 мільйони: на Житомирщині оголосили підозру ексголові обласного Держгеокадастру

НАБУ і САП повідомили колишньому в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області про підозру у зловживанні службовим становищем та заподіянні сільгосппідприємству багатомільйонних збитків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАБУ.

"За даними слідства, у 2021 році підозрюваний, всупереч чинному законодавству та численним судовим рішенням на користь сільгосппідприємства, припинив його право постійного користування земельними ділянками загальною площею майже 5 тис. га та скасував реєстрацію відповідних держактів. Водночас намагався передати ці земельні ділянки у постійне користування іншій юридичній особі для ведення сільського господарства", - йдеться в повідомленні.

У результаті сільгосппідприємству завдано шкоди на суму понад 54 млн грн.

Читайте також: В Україні 23% сільськогосподарських земель досі не внесені до кадастру - Шмигаль

За інформацією ГУ Держгеокадастру в Житомирській області, відомство очолював в.о. начальника Олександр Смолянюк.

17 травня 2021 року під ГУ Держгеокадастру Житомирщини протестували жителі Черняхівського району, які вимагали дозволити їм розпаювати землі комунального сільськогосподарського підприємства "Україна-Черняхів-1". Організатори акції розповіли, що землю підприємства мали отримати понад 300 місцевих пайовиків, які тут працювали. Втім, в обласному Держгеокадастрі скасували акти постійного користування земельними ділянками. Протестувальники вимагали у Смолянюка скасувати попередній наказ щодо актів постійного користування ділянками, аби процес приватизації можна було продовжити.

21 травня півтори сотні жителів Черняхівщини виходили на акцію протесту на трасу Київ – Чоп поблизу Житомира. До протестувальників приїхав голова Житомирської райдержадміністрації Юрій Денисовець, котрий пообіцяв якомога оперативніше вирішити це питання.

Читайте також: На Житомирщині суд позбавив двох громадян РФ землі вартістю майже 15 мільйонів

27 травня на сесії облради депутати підтримали пропозицію звернутися до Кабміну та Верховної Ради щодо перевірки законності дій Держгеокадастру в Житомирській області стосовно ситуації з розпаюванням земель на Черняхівщині.

Як повідомляв Укрінформ, у 2020 році голова Держгеокадастру Роман Лещенко заявив, що планує зі спецпідрозділами правоохоронних органів відвідати Житомирщину. За його словами, в цій області процвітає бандитизм, тіньовий видобуток бурштину, титанової руди, лісу, для чого використовуються земельні ділянки сільськогосподарського призначення.