На Харківщині вперше за 12 років зареєстрували випадок лихоманки Західного Нілу

У вересні на Харківщині вперше за 12 років зареєстрували випадок захворювання на лихоманку Західного Нілу, пацієнтка, яка інфікувалася за кордоном, ще продовжує лікування.

Про це повідомила на брифінгу головна державна санітарна лікарка Харківської області Любов Махота, передає кореспондент Укрінформу.

«У Харківській області у вересні зареєстровано перший за 12 років випадок лихоманки Західного Нілу. Хвора інфікувалася під час поїздок по країнах Європи. Вона подорожувала у Польщі, Болгарії, Греції, також була в Туреччині. До Харкова повернулася вже з клінічними проявами захворювання», - розповіла Махота.

За її даними, хвора (1967 року народження) ще перебуває в інфекційній лікарні, має позитивну динаміку одужання.

Попередній зареєстрований випадок також був завізним, тоді жителька Харківщини інфікувалася, перебуваючи у Греції.

Читайте також: Дружина посла України у Бразилії захворіла на лихоманку Денге

На території Харківської області природні осередки не виявлені, хоча умови для їх формування наявні, зазначає фахівчиня.

За даними Махоти, за вісім місяців 2024 року в Україні зареєстровано 28 випадків захворювання (за аналогічний період 2023-го – 6).

Як повідомлялося, у вересні у Хмельницькому зафіксували смерть від лихоманки Західного Нілу. Жінка померла внаслідок важкого ускладнення гарячки – менінгоенцефаліту.

Головним джерелом і резервуаром збудника лихоманки Західного Нілу в природі є перелітні птахи, які селяться поблизу водойм, а переносники - комарі.

Читайте також: Новий штам FLІRT? Людство ковід вже перемогло, він не заслуговує на таку увагу

В Україні інфіковані комарі виявлялися у 19 областях, а постійні природні осередки утворилися вздовж річки Дніпро у Полтавській, Київській, Запорізькій областях, а також у плавнях дельти річки Дунай. Характерний підйом захворюваності відбувається у серпні-вересні. Вакцини від лихоманки не існує.